Tätä pohditaan nyt Tampereellakin – Räjähtääkö lepakko, jos se lentää lähelle tuulivoimalaa?

Monista yhteyksistä tuttu Matti Putkonen taistelee nyt tuulimyllyjä vastaan. Ari Peltonen

Pekka Ruissalo

Perussuomalaisten vaikuttaja, puoluetoimiston työmies Matti Putkonen on huolissaan tuulivoiman terveysvaikutuksista. Hän järjestää torstaiaamuna puoluetoimistolla työmiehen tuumaustunnin, mutta tällä kertaa aiheena ei ole hallituksen talouspolitiikka tai maahanmuutto, vaan tuulivoima. Asiasta kertoo ensimmäinen Iltalehti verkkosivuillaan.

Putkonen pohjusti tilaisuutta perussuomalaisten kunnanvaltuutetuille lähettämällään sähköpostilla. Posti on tullut myös Tampereen perussuomalaisten organisaatiolle. Kirjeessään Putkonen opastaa valtuutettuja vastaamaan oikein tuulivoima-aiheisiin kysymyksiin. Putkosen saatteen mukaan luvassa on yksi perussuomalaisten keskeinen kuntavaalien kärkiteema.

– Älkää missään tapauksessa nonseleeratko tätä projektia, koska siitä tullee kuntavaaleihimmekin yksi keskeinen kärkihanke, Putkonen perustelee kirjeessään.

Putkonen puhuu erityisesti tuulivoimaloiden aiheuttamista infraäänistä, joita ei voi kuulla, mutta jotka ihmiskeho voi aistia. Työterveyslaitoksen parin vuoden takainen selvitys toteaa, että tuulivoimaloiden infraäänet eivät muodosta vaaraa, vaan kyse on enemmänkin uskomuksista.

– Kun lepakot lentävät 10-20 metrin päässä tuulivoimaloista, ne räjähtävät, kun infraäänisyke nousee niin korkeaksi. Tarkemmin sanottuna niiden keuhkot räjähtävät.

Putkonen sanoo löytäneensä tiedon räjähtelevistä lepakoista googlettamalla.

– Piti miettiä, että onko se huuhaataa vai olenko minä kusipää, kun uskon tuollaista.

Vuonna 1950 syntyneen Matti Putkosen taustalta löytyy vuosikymmenien mittainen työura ammattiyhdistysliikkeen palveluksessa erilaisissa tehtävissä. 2000-luvun alussa mies työskenteli Metallityöväen Liitossa ja Metalliliitossa. Liittojen kantaa tuulivoimaa kohtaan pidetään perinteisesti vähintäänkin kielteisenä. Vuosina 1972–1981 mies oli Mäntän kaupunginvaltuuston jäsen. Mies erosi SDP:stä vuonna 2010 perusteena "viherhumppa, joka uhkaa teollisuustyöpaikkoja".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. "Meidän toimitusjohtajalla on varmaan joku kristallipallo kotona" – tamperelaisravintola varautui koronakesään jo ennen kuin siitä tiedettiin
 7. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 8. Pirkanmaalaisessa koripalloilussa tapahtui varsinainen siirtosensaatio: Pyrinnön kapteeni vaihtaa maisemaa Nokialle
 9. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16
 10. Entinen Tappara-patukka Tuukka Mäntylä ryhtyi legendaarisen kalakioskin veturiksi – "Jos en olisi voinut tai osannut taklata, hyötyni joukkueelle olisi ollut aika nimellinen"
 11. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 12. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 13. Tampere-talossa fiilistellään tänä kesänä keikkatunnelmaa kuvien välityksellä – Sorsapuistossa muumihahmot tervehtivät kävijöitä
 14. Pitkän linjan Tappara-toimitusjohtaja sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon – Mikko Leinoselle ensimmäinen eurooppalaisen seurajääkiekon johtajuuspalkinto
 15. YU: Ville Nieminen laittoi huvilansakin myyntiin – Löytyykö uusi osoite Ruotsista?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.