Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tätä pohditaan nyt Tampereellakin – Räjähtääkö lepakko, jos se lentää lähelle tuulivoimalaa?

Perussuomalaisten vaikuttaja, puoluetoimiston työmies Matti Putkonen on huolissaan tuulivoiman terveysvaikutuksista. Hän järjestää torstaiaamuna puoluetoimistolla työmiehen tuumaustunnin, mutta tällä kertaa aiheena ei ole hallituksen talouspolitiikka tai maahanmuutto, vaan tuulivoima. Asiasta kertoo ensimmäinen Iltalehti verkkosivuillaan.

Putkonen pohjusti tilaisuutta perussuomalaisten kunnanvaltuutetuille lähettämällään sähköpostilla. Posti on tullut myös Tampereen perussuomalaisten organisaatiolle. Kirjeessään Putkonen opastaa valtuutettuja vastaamaan oikein tuulivoima-aiheisiin kysymyksiin. Putkosen saatteen mukaan luvassa on yksi perussuomalaisten keskeinen kuntavaalien kärkiteema.

– Älkää missään tapauksessa nonseleeratko tätä projektia, koska siitä tullee kuntavaaleihimmekin yksi keskeinen kärkihanke, Putkonen perustelee kirjeessään.

Putkonen puhuu erityisesti tuulivoimaloiden aiheuttamista infraäänistä, joita ei voi kuulla, mutta jotka ihmiskeho voi aistia. Työterveyslaitoksen parin vuoden takainen selvitys toteaa, että tuulivoimaloiden infraäänet eivät muodosta vaaraa, vaan kyse on enemmänkin uskomuksista.

– Kun lepakot lentävät 10-20 metrin päässä tuulivoimaloista, ne räjähtävät, kun infraäänisyke nousee niin korkeaksi. Tarkemmin sanottuna niiden keuhkot räjähtävät.

Putkonen sanoo löytäneensä tiedon räjähtelevistä lepakoista googlettamalla.

– Piti miettiä, että onko se huuhaataa vai olenko minä kusipää, kun uskon tuollaista.

Vuonna 1950 syntyneen Matti Putkosen taustalta löytyy vuosikymmenien mittainen työura ammattiyhdistysliikkeen palveluksessa erilaisissa tehtävissä. 2000-luvun alussa mies työskenteli Metallityöväen Liitossa ja Metalliliitossa. Liittojen kantaa tuulivoimaa kohtaan pidetään perinteisesti vähintäänkin kielteisenä. Vuosina 1972–1981 mies oli Mäntän kaupunginvaltuuston jäsen. Mies erosi SDP:stä vuonna 2010 perusteena "viherhumppa, joka uhkaa teollisuustyöpaikkoja".