Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Oikeus harrastukseen ei saa olla kiinni perheen varallisuudesta" – Tampereen kaupunginvaltuustolle tehtiin aloite harrastustakuusta

KAUPUNKI Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa jätettiin eilen aloite harrastustakuun toteuttamisesta Tampereella.

Kokoomuksen kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Sofia Vikman ja kaupunginvaltuutettu Antti Ivanoff esittävät, että jokaiselle tamperelaiselle lapselle ja nuorelle taataan mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen.

– Jokaisella lapsella ja nuorella on oltava mahdollisuus kokea onnistumisia liikunnan tai taiteen ja yhdessä tekemisen riemun kautta. Harrastaminen parantaa oppimista, kehittää sosiaalisia taitoja ja tuo mielekästä tekemistä vapaa-aikaan. Harrastaminen on monella tapaa eduksi lapsen ja nuoren kehitykselle. Syrjäytymisen ennaltaehkäisyssä oltaisiin jo pitkällä, jos jokaisella olisi mahdollisuus harrastaa, Vikman toteaa.

Kaksikon mukaan tarvitaan uusia toimia, jotta harrastamisen kustannuksia saadaan alennettua.

– Uusimman nuorisobarometrin mukaan joka kolmas lapsi on joutunut luopumaan harrastuksen aloittamisesta rahanpuutteen vuoksi, Vikman kertoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen kokonaiskustannukset ovat jopa kolminkertaistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– On tärkeää, että Tampereen kaupungissa on tarjolla matalan kynnyksen harrastustoimintaa. Lisäksi eri toimijoiden yhteistyötä tiivistämällä voidaan tukea lasten ja nuorten monipuolista harrastamista. Talkootyöhön osallistuminen on myös pidettävä houkuttelevana jatkossakin, Ivanoff toteaa.

Kokoomusvaltuutetut kiittävät seurojen ja järjestöjen työtä.

– Järjestöjen ja seurojen vapaaehtoiset tekevät tärkeää työtä, joka mahdollistaa lasten ja nuorten harrastamisen ja pitää kustannuksia kurissa. Turhan byrokratian karsiminen esimerkiksi tapahtumalupien ja avustushakujen osalta myös helpottaisi järjestö- ja seuratoimijoiden arkea, uskoo Ivanoff.

He esittävät valtuustoaloitteessaan, että Tampereella kootaan harrastusvalikko ja kartoitetaan kansalaistoiminnan, urheilun, kulttuurin, vapaan sivistystyön ja omaehtoisen toiminnan mahdollisuudet, tilat, tarjoajat, tapahtumat ja tuet.

– Lisäksi Tampereen on käynnistettävä selvitys siitä, miten jokaiselle lapselle ja nuorelle taataan mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen. Oikeus harrastukseen ei saa olla kiinni perheen varallisuudesta. Jokaiselle lapselle ja nuorelle on taattava mahdollisuus vähintään yhteen mieluisaan harrastukseen. Harrastusmahdollisuuksiin panostaminen on tärkeää ennaltaehkäisevää työtä, jolla kaupunki voi tukea perheiden hyvinvointia sekä lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä, toteaa Vikman.