"Oikeus harrastukseen ei saa olla kiinni perheen varallisuudesta" – Tampereen kaupunginvaltuustolle tehtiin aloite harrastustakuusta

KAUPUNKI Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa jätettiin eilen aloite harrastustakuun toteuttamisesta Tampereella.

Kuvituskuva. Sirpa Repo

Sonja Sivonen

Kokoomuksen kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Sofia Vikman ja kaupunginvaltuutettu Antti Ivanoff esittävät, että jokaiselle tamperelaiselle lapselle ja nuorelle taataan mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen.

– Jokaisella lapsella ja nuorella on oltava mahdollisuus kokea onnistumisia liikunnan tai taiteen ja yhdessä tekemisen riemun kautta. Harrastaminen parantaa oppimista, kehittää sosiaalisia taitoja ja tuo mielekästä tekemistä vapaa-aikaan. Harrastaminen on monella tapaa eduksi lapsen ja nuoren kehitykselle. Syrjäytymisen ennaltaehkäisyssä oltaisiin jo pitkällä, jos jokaisella olisi mahdollisuus harrastaa, Vikman toteaa.

Kaksikon mukaan tarvitaan uusia toimia, jotta harrastamisen kustannuksia saadaan alennettua.

– Uusimman nuorisobarometrin mukaan joka kolmas lapsi on joutunut luopumaan harrastuksen aloittamisesta rahanpuutteen vuoksi, Vikman kertoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen kokonaiskustannukset ovat jopa kolminkertaistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– On tärkeää, että Tampereen kaupungissa on tarjolla matalan kynnyksen harrastustoimintaa. Lisäksi eri toimijoiden yhteistyötä tiivistämällä voidaan tukea lasten ja nuorten monipuolista harrastamista. Talkootyöhön osallistuminen on myös pidettävä houkuttelevana jatkossakin, Ivanoff toteaa.

Kokoomusvaltuutetut kiittävät seurojen ja järjestöjen työtä.

– Järjestöjen ja seurojen vapaaehtoiset tekevät tärkeää työtä, joka mahdollistaa lasten ja nuorten harrastamisen ja pitää kustannuksia kurissa. Turhan byrokratian karsiminen esimerkiksi tapahtumalupien ja avustushakujen osalta myös helpottaisi järjestö- ja seuratoimijoiden arkea, uskoo Ivanoff.

He esittävät valtuustoaloitteessaan, että Tampereella kootaan harrastusvalikko ja kartoitetaan kansalaistoiminnan, urheilun, kulttuurin, vapaan sivistystyön ja omaehtoisen toiminnan mahdollisuudet, tilat, tarjoajat, tapahtumat ja tuet.

– Lisäksi Tampereen on käynnistettävä selvitys siitä, miten jokaiselle lapselle ja nuorelle taataan mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen. Oikeus harrastukseen ei saa olla kiinni perheen varallisuudesta. Jokaiselle lapselle ja nuorelle on taattava mahdollisuus vähintään yhteen mieluisaan harrastukseen. Harrastusmahdollisuuksiin panostaminen on tärkeää ennaltaehkäisevää työtä, jolla kaupunki voi tukea perheiden hyvinvointia sekä lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä, toteaa Vikman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 7. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 13. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 14. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.