"Hammas voi irrota kokonaan leuasta" – Maailman diabetespäivän kunniaksi Tampereella riskitestausta ja luento

TERVEYS Maanantaina 14. marraskuuta vietetään Maailman diabetespäivää.

Muun muassa ylipaino, vähäinen liikunta, huonot ruokatottumukset ja tupakointi lisäävät diabeteksen sairastumisriskiä. arkisto

Sonja Sivonen

Tampereen kaupungin terveysasemilla järjestetään ilman ajanvarausta diabeteksen riskitestausta Maailman diabetespäivän kunniaksi maanantaina kello 8−15.30.

– Paikalla on ohjausta, kuinka testi tehdään ja kuinka sen tuloksia tulkitaan.Elintavat vaikuttavat merkittävästi aikuistyypin diabeteksen puhkeamiseen. Liikapaino, vähäinen liikunta, huonot ruokatottumukset ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä, toteaa aikuisneuvonnan koordinaattori, osastonhoitaja Sirkka Helin Tampereen kaupungilta.

Terveysasemien yhteystiedot voi katsoa täältä

Tampereen Diabetesyhdistys järjestää tänään myös luentotilaisuuden kello18–19 Sampolassa (Sammonkatu 2, auditorio). Diabeteslääkäri Atte Vadén luennoi aiheesta Ikäihmisen diabetes. Tilaisuus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Suomessa kansantaudiksi yleistynyttä diabetesta sairastaa jopa puoli miljoonaa ihmistä.

– Diabetes on siitä häijy sairaus, että se vaikuttaa terveyteen ja erityisesti suun terveyteen monella tavalla. Arvioidaan, että 40 prosenttia diabeetikoista sairastaa muun muassa hampaiden kiinnityskudossairautta eli parodontiittia. Muita tyypillisiä suusairauksia, joille diabetes altistaa, ovat ientulehdus ja hampaiden reikiintyminen, kertoo Oral Hammaslääkärit Oyj:n viestintä- ja markkinointipäällikkö Minna Lönnqvist

Anna-Maria Heikkinen Oral Hammaslääkäreistä kertoo, että diabetes pitää yllä matala-asteista tulehdustilaa elimistössä, mikä lisää riskiä sairastua suusairauksiin.

– Korkea verensokeri ja siihen liittyvä lääkitys – etenkin kakkostyypin diabeetikoilla – voi aiheuttaa muun muassa suun kuivumista, jolla on merkityksensä suusairauksien etenemiselle, Heikkinen kertoo.

Diabeetikon riski sairastua esimerkiksi kiinnityskudossairauteen, parodontiittiin on kolminkertainen verrattuna henkilöön, joka ei sairasta diabetesta. Kiinnityskudossairaus aiheuttaa infektion, joka hoitamattomana ja edetessään tuhoaa hammasta kiinnittävää luuta, ja pahimmillaan hammas voi irrota kokonaan leuasta.

– Korkean verensokerin eli hyperglykemian aikaan saamat kudosmuutokset ja diabeetikon yliaktiivinen puolustusvaste edistävät ienkudoksen tuhoa, Heikkinen toteaa.

Parodontiittia sairastaa Suomessa yli 60 prosenttia 30 vuotta täyttäneistä. Se ylläpitää myös elimistössä matala-asteista tulehdustilaa.

– Parodontiitti voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa ja lisätä diabeteskomplikaatioiden riskiä. Huono suunterveys voi olla hoitoon vastaamattoman diabeteksen takana. Tulehdus suussa voi kulkeutua myös verenkierron mukana muualle kehoon ja edistää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, Heikkinen toteaa.

Heikkisen mukaan diabetes-vastaanotolla potilas olisi hyvä ohjata suun ja hampaiden tutkimuksiin hammaslääkärille osana diabetes-potilaan kokonaishoitoa.

– Tutkimuksissa pitäisi kiinnittää huomiota erityisesti ienten tilaan. On myös tärkeää, että hammaslääkäri kysyy diabetesta sairastavan potilaan pitkäaikaisen sokeriarvon tasoa ja johdannaissairauksia ja huomioi ne hoidossaan, Heikkinen lisää.

Diabeetikkoa on myös hyvä ohjeistaa siitä, miten suusairaudet ja muun muassa parodontiitti voivat vaikuttaa verensokeriarvoihin.

– Yleensäkin potilaalle on syytä kertoa, mikä parodontiitti oikein on, toteaa Heikkinen.

Vinkit diabeetikolle:

Ota selvää mikä parodontiitti on, kysy siitä hammaslääkäriltäsi.

Käy säännöllisesti hammaslääkärissä, vähintään kerran vuodessa.

Vaadi, että hammaslääkäri tarkistaa myös ikenet ja mittaa ientaskut suun ja hampaiden tutkimuksen yhteydessä.

Muista muu tehokas ja säännöllinen hampaiden harjaus kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Muista myös hammasvälien puhdistus hammasväliharjalla tai harjatikulla joka päivä.

Diabeetikolla vähentynyt syljen eritys voi johtaa hampaiden reikiintymiseen – kostuta suuta säännöllisesti, muista juoda vettä riittävästi. Tarvittaessa voit kysyä kuivan suun hoito-ohjeita omalta hammaslääkäriltäsi.

Savuttomuus ehkäisee suusairauksia.

Pidä kiinni säännöllisestä ateriarytmistä. Vältä napostelua ja anna suun välillä levätä.

Verensokerin nopea korjaaminen hiilihydraateilla saattaa aiheuttaa reikiintymistä etenkin, jos se tapahtuu toistuvasti öiseen aikaan, jolloin syljen eritys ja puolustusominaisuudet ovat heikoimmillaan.

Muista syödä hyvin ennen pidempiä hammaslääkärin vastaanottokäyntejä hypoglykemian välttämiseksi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut