Jaakko Syrjälle Pirkanmaan taidepalkinto

Jaakko Syrjällä on takanaan pitkä ura kirjailijana. Tässä kuvattuna vuonna 1958, Syrjä takarivissä keskellä. Wikipedia Commons/Väinö Linnan Seura

Pekka Ruissalo

Pirkanmaan taidetoimikunnan tämänvuotinen taidepalkinto on myönnetty kirjailija Jaakko Syrjälle ansiokkaasta elämäntyöstä, erityisesti laadukkaasta kirjallisesta tuotannosta ja toiminnasta tärkeänä kirjallisuuden taustavaikuttajana. Palkinto on 5 000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunta perustelee palkintoa seuraavasti.

– Jaakko Syrjä on toiminut painokkaasti suomalaisen kulttuurin ja suomen kielen sekä erityisesti kirjallisuuden puolestapuhujana. Hän korostaa yhtälailla lukijan kuin kirjailijankin merkitystä. Tänä päivänä, jolloin kirjojen myyntiluvut laskevat ja olemme huolissamme lasten ja nuorten lukutottumuksista, tarvitsemme juuri Jaakko Syrjän kaltaisia henkilöitä vahvistaaksemme omaa kansallista identiteettiämme ja kirjallista kulttuuriamme. Hänen tekstinsä ilmentävät yksityiskohtaisen tarkkaa ihmisen- ja ajankuvausta ja samalla havainnoivat kertomustensa henkilöiden käytöstapoja ja mielenliikkeitä hienovaraisesti ja oivaltavasti, perusteluissa todetaan.

Jaakko Syrjän kirjailijaura sai vauhtia Pirkanmaan kirjoituskilpailun voitosta vuonna 1953. Voiton jälkeen hänestä tuli tamperelaisen kirjastonhoitajan Mikko Mäkelän ympärille ryhmittyneen kirjailijapiirin keskeisiä jäseniä. Hänen esikoisromaaninsa Lumpeen kylässä ilmestyi vuonna 1955. Vuonna 1965 ilmestynyt Nuori metsästäjä sai SKS:n ja Weilin+Göösin palkinnot sekä Kiitos kirjasta -mitalin.

Mäkelän piirissä Syrjä ystävystyi mm. Väinö Linnan kanssa. Ystävyys poiki pitkän yhteistyön, joka näkyy Syrjän kirjoittamassa muistelmateoksessa Muistissa Väinö Linna 1 Teos ilmestyi vuonna 2004 ja Syrjälle puolestaan myönnettiin Väinö Linna -palkinto vuotta myöhemmin.

Kirjailijantyön lisäksi Jaakko Syrjä on ollut tärkeä kirjallisuuden taustavaikuttaja niin kustantamoissa kuin luottamustehtävissä. Gummerukselle työskennellessään hän muun muassa toi Timo K. Mukan esiin ja toimitti Kalle Päätalon teoksia. Syrjä oli Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja 1975–80, Pirkkalaiskirjailijoiden puheenjohtaja 1973–74.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut