Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikenteen päästöt puoliksi vuoteen 2030 – ilmastopaketin lasku yli miljardi euroa

Uusiutuvien energiamuotojen osuus Suomen energiataloudesta nousee yli puoleen ensi vuosikymmenellä, mikäli hallituksen torstaina esittelemä kansallinen energia- ja ilmastostrategia toteutuu.

Fossilisten polttoaineiden puolittamien ja kivihiilipolttaineista luopuminen kokonaisuudessaan ensi vuosikymmenen aikana ovat kulmakiviä ilmastostrategian toteuttamisessa.

Kustannusvaikutus valtiontalouteen on noin 100 miljoonaa euroa vuodessa vuoteen 2030 asti, totesi elinkeinoministeri Olli Rehn(kesk.) hallituksen järjestämässä tiedotustilaisuudessa torstaina.

Tämä tarkoittaa yhteensä reilun miljardin laskua vuoteen 2030 mennessä.

Keskeisenä tekijänä on tieliikenteen päästöjen vähentäminen. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin(kesk.) mukaan tavoitteena on, että Suomessa olisi vuonna 2030 yhteensä 250 000 sähköautoa ja 50 000 kaasuautoa.

Berner muistutti, että liikenteen päästöistä 90 prosenttia tulee tieliikenteestä. Tavoitteena on puolittaa liikenteen hiilidioksidipäästöt vuoden 2005 kuuden miljoonan tonnin tasosta 3,6 miljoonaan tonniin vuoteen 2030 mennessä.

–Siksi on luontevaa että toimenpiteet keskittyvät tieliikenteen puolelle, Berner totesi.

Liikenteen osuus ilmastonmuutosta aiheuttavista päästöistä on kokonaisuudessaan 40 prosenttia.

Biopolttoaineiden kulutukseen tavoitellaan merkittävää lisäystä. Ensi vuosikymmenen lopuilla biopolttoaineiden osuus liikennepolttoaineiden kulutuksessa pyritään nostamaan kolmannekseen.

–Pääosa liikenteen hyväksi valmistettavista biopolttoaineista tullaan valmistamaan kotimaassa esimerkiksi yhdyskuntajätteistä, Berner tiivisti.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen(kok.) mukaan ainakin puolet on mahdollista valmistaa muusta kuin metsän tuottamasta puumassasta.

–Suomen metsiä ei polteta autojen bensatankeissa, näin ei voi sanoa, ministeri Mykkänen sanoi.

Tavoitetta ministeri Berner luonnehti kunnianhimoiseksi.

–Tämä on kokonaisuus joka vaikuttaa merkittävästi siihen, miten liikennepolitiikkaa tulevaisuudessa linjataan, hän linjasi.