Kaikki Hämeenkadun vanhat puut kaadetaan – Näin vanhoja ne ovat!

pääkatu Hämeenkadulla kasvaa nyt 80 lehmusta. Niiden tilalle istutetaan 94 uutta puuta.

Hämeenkadun kaikki puut kaadetaan lähivuosina. Syynä ei kuitenkaan ole ratikka.

– Työjärjestys menee niin, että rata tehdään ensin valmiiksi ja puut kaadetaan vasta sen jälkeen. Allianssin ei tarvitse kaataa raitiotien takia kuin yksittäisiä puita, rakentamisvaiheen projektipäällikkö Mikko Nyhä kertoo VR Trackilta.

Hämeenkadun puut kaadetaan jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden takia. Pääkadulle tehdään uudet jalkakäytävät ja pyörätiet, ja puurivistöä siirretään hieman taloihin päin. Puiden kaataminen aloitetaan vuosien 2018 ja 2019 paikkeilla.

Tampereen kaupunginpuutarhuri Timo Koski kertoo, että vanhoja puita on mahdotonta suojata, kun Hämeenkadun jalkakäytäviä myllätään.

– Lisäksi Hämeenkadun puut ovat jo osittain todella huonokuntoisia, joten niiden kuntokaan ei perustele säästämistä.

Pääkadun kaikki puut ovat lehmuksia, ja niistä vanhimmat ovat todistaneet ainakin talvi- ja jatkosodan. Jotkut yksilöt ovat saattaneet olla pystyssä jopa kansalaissodan aikana.

– Hämeenkadun vanhimmat lehmukset ovat 80–100-vuotiaita. Ne ovat ikäänsä nähden pieniä, sillä niiden juuristolla on ollut huonot kasvuolosuhteet, eikä juurilla ole ollut tilaa kasvaa.

Hämeenkadun vanhimmat puut löytyvät Keskustorin ja rautatieaseman väliltä sekä Kuninkaankadun ja Hämeenpuiston välistä.

Kuninkaankadun ja Keskustorin välissä kasvavat lehmukset uusittiin vajaat kymmenen vuotta sitten.

– Ne ovat kasvaneet huminalla, sillä niille tehtiin kiviaineksesta ja mullasta kantava, yhtenäinen kasvualusta, Koski kerto.

Tampereella on jo ehditty surra vanhan puurivistön puolesta. Iloinen uutinen on kuitenkin se, että uusia puita istutetaan aiempaa enemmän. Hämeenkadulla kasvaa nyt 80 lehmusta, kun uuteen puurivistöön on tulossa 94 puuta.

– Uudet puut ovat lehmuksia. Ne ovat osoittautuneet todella kestäviksi tiiviissä kaupunkiympäristössä, ja ne sietävät myös leikkausta sekä vaurioita muita puulajeja paremmin. Lisäksi ne kasvavat kokoa ja korkeutta, Koski kertoo.

Uuden puurivistön kasvuolosuhteita parannetaan katutöiden yhteydessä.

– Siitä lähdetään, että uudet puut ovat pitkään elinvoimaisia ja että Hämeenkatu pysyy bulevardimaisena.

Ruukkujen puut kuolivat talvella

Hämeenkadun itäpään punaisissa ruukuissa oli viime vuonna jalopähkinöitä. Ne kuolivat viime talvena, kun juuristo jäätyi ruukuissa.

Ruukkuihin istutettiin tänä keväänä pihlajia. Siitä ei ole mitään takeita, että nekään selviävät ruukuissa talven yli. Jos tästä talvesta tulee yhtä kylmä kuin viime talvesta, ruukkujen multa jäätyy kauttaaltaan ja juuristo kuolee.

Jos pihlajat kuolevat, tilalle istutetaan ensi kesäksi uusia puita.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut