Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Lopetin itseni syyllistämisen diagnoosin saatuani" – Tampereella luennoidaan elämänlaadun parantamisesta

TAPAHTUMA Olemme jotain erityistä -tapahtuma tuo Tampereelle kansainvälisen autismitutkijan.

Aktiivinen ikääntyminen autismin kirjolla -projektin yhtenä keskeisenä tavoitteena on tukea ikääntyvien autismikirjon henkilöiden ja heidän läheistensä mielekästä elämää.

Autismi- ja Aspergerliiton hallinnoima projekti tuo Tampereelle joulukuussa Olemme jotain erityistä -tapahtuman, jossa on luentoja, musiikkiesityksiä, takaperinpuhuja ja näytteilleasettajia. Tapahtumassa voi tutustua esimerkiksi terapia-, aisti- ja apuvälineiden tuottajiin ja kommunikaatio- ja tukipalveluihin.

Tapahtumaan saapuu luennoimaan Asperger-diagnoosin 50-vuotiaana saanut Cos Michael, joka on aikaisemmin työskennellyt näyttelijänä ja televisiokanava BBC:n taustatoimittajana ja tuottajana. Nykyään hän luennoi ikääntyviä autismikirjon henkilöitä koskettavista aiheista.

– Tavoitteenani on lisätä ihmisten tietoisuutta autismikirjosta ja erityisesti siitä, miten jo pienillä muutoksilla voidaan parantaa ikääntyvien autismikirjon henkilöiden elämänlaatua. Elämäni muuttui, kun sain diagnoosin: oli hienoa ymmärtää, että on olemassa muitakin kaltaisiani. Löysin lisätietoa aiheesta ja lopetin itseni syyllistämisen kaikesta siitä, mihin en ollut kyennyt, hän toteaa.

Diagnoosin jälkeen Michael on saavuttanut mainetta autismitutkijana. Michaelin johtama Ageing and Autism -projekti sai vuonna 2014 National Autistic Society NAS:lta erityismaininnan erinomaisesta aikuisuuden ja ikääntymisen tutkimuksesta.

− Haluamme kaikki pysyä terveinä myös ikääntyessämme. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että autismikirjon henkilöt kuolevat usein valtaväestöä nuorempina. Se johtuu siitä, ettei ikääntyvien autismikirjon henkilöiden tarpeita osata tunnistaa sosiaali- ja terveydenhuollon puolella, hän toteaa.

Ilmainen Olemme jotain erityistä -tapahtuma järjestetään keskiviikkona 14. joulukuuta kello 10–15.30 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen pääaulassa ja Tähtien Salissa.