Kolumni: Tampereen keskustan luova tuho

Juttelin tutun yrittäjän kanssa, joka oli muuttanut kivijalkakauppansa keskustaan viime vuonna. Näkyvä paikka ja tärkeä asiakaspysäköinti suoraan oven edessä. Jo muuttoviikolla poistettiin nuo kadunvarsipaikat. Koko ajan ollaan katutöiden sokkelossa ja seuraavaksi odotetaan kauhulla mitä seuraa, kun saavutettavuutta edelleen kehitetään muun muassa sulkemalla asematunneli.

Uutta toimitilaa katsotaan nyt keskustan ulkopuolelta, jotta yritys pystyy kehittymään.

Käynnissä olevien kehityshankkeiden aikana keskustan houkuttelevuus laskee entisestään, ja ainakin minä tulen keskustaan vain, jos on pakko. Järvensivulta pääsen kyllä bussilla ja mieluummin sillä tulenkin, kun en koskaan tiedä, mikä reitti autolle tällä viikolla toimii ja mikä ei. Veikkaan, että aika moni jättää bussin muille ja tekee ostoksensa keskustan ulkopuolella.

Eipä silti, keskustassa asuvatkin käyvät nykyään ostoksilla muualla. Kyynikko toteaisi että Tampere oli aikanaan mukava kaupunki, jossa pääsi sujuvasti kätevästi ja ilman ruuhkia kulkemaan paikasta toiseen, mutta sitten alettiin kehittää asioita.

Meneillään on Tampereen keskustan luova tuho. On sinänsä ihan perusteltua tehdä kaikki asiat samalla kertaa, mutta silti ihmettelen, kenen idea oli laittaa Hämeenkatu kiinni, kun samalla sekä Ratina että rantatunneli ovat kesken. Tai miten vetovoima ja liikenteen sujuvuus varmistetaan, kun asematunneli suljetaan ja aletaan laskea raiteita pitkin väyliä? Tavara-asemaakin luultavasti siirretään edestakaisin vielä ainakin muutama vuosi.

Kymmenen vuoden päästä meillä on varmasti elinvoimainen keskusta, jonne pääsee sujuvasti ratikalla ja jonka ostoskeskuksissa vallitsee ikuinen kesä ja poutasää. Sitä ennen ovat monet keskustan yritykset joko lopettaneet tai siirtyneet muualle pysyäkseen hengissä. Viiden vuoden alasajoa seuraa viiden vuoden ylösrakentaminen, kun keskustan elinvoima ja houkuttelevuus palaa. Kun kauppa siirtyy kiihtyvällä tahdilla nettiin ja loput ostoskeskuksiin, niin nähtäväksi jää, mitä itse keskustasta sitten aikanaan löytyy: kuntoklubeja, yksityisiä sairaaloita ja teattereita ainakin, ja luonnollisesti ravintoloita ja kahviloita. Olkoon se sitten yhteinen olohuoneemme.

Tommi Rasila

Kirjoittaja toivottaa keskustan yrittäjille sinnikkyyttä tuleville vuosille.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut