Ajonopeuksia rajoitetaan ympäri Tamperetta – Yksi jätti eriävän mielipiteen lautakunnan päätökseen

AUTOILU Asuinalueille tulee nopeusrajoitukseksi 30 kilometriä tunnissa.

Tampereen kaupunki alentaa nopeusrajoituksia suuressa osassa kaupunkia. Asiasta päätti yhdyskuntalautakunta torstaina.

Muutokset koskevat kaikkia asuinalueita ja asuinkatuja, missä ajonopeudet lasketaan 40:stä 30:een kilometriin tunnissa. Pääväylillä ja kokoojakaduilla nopeusrajoitukset säilyvät nykyisellään.

Tampereen kaupungin suunnittelupäällikkö Ari Vandell kertoo, että muutokset toteutetaan alue kerrallaan usean vuoden aikana. Työt toteutetaan vuosina 2017–2021.

Yhdyskuntalautakunnan varapuheenjohtaja Jaakko Stenhäll (vihr) toteaa, että uusi nopeusrajoitusjärjestelmä parantaa merkittävästi liikenneturvallisuutta niin kantakaupungissa kuin asuinalueillakin.

–Alhaisemmat nopeusrajoitukset laskevat tehtyjen kokeilujen mukaan myös todellisia ajonopeuksia, lisäävät reagointiaikaa ja vähentävät onnettomuuksia, hän muistuttaa.

Asuinalueiden nopeusrajoituksia on laskettu useissa suomalaisissa kaupungeissa, muun muassa Helsingissä. Kaupungin lähettämässä tiedotteessa kerrotaan, että nopeusrajoitusmuutoksen turvallisuusvaikutukset ovat olleet suurimpia niillä kaduilla, joiden nopeusrajoituksia on laskettu 40:stä 30 kilometriin tunnissa. Näillä kaduilla jalankulkijoiden henkilövahingot ovat vähentyneet 19 prosenttia ja moottoriajoneuvojen onnettomuudet 34 prosenttia.

Lautakunta ei ollut päätöksestä yksimielinen. Yhdyskuntalautakunnan jäsen Aarne Raevaara (ar) ehdotti esityksen hylkäämistä, mutta ei saanut kannatusta. Raevaara jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

–Aluenopeusrajoituksien alentaminen sekä henkilöautojen että linja-autojen osalta 30 kilometriin tunnissa on monella tavoin ongelmallinen. Liikenne ruuhkautuu kadun välityskyvyn heikentyessä, päästöt kasvavat ajoajan pidentyessä ja kuljettajan huomio kiinnittyy nopeusmittariin. Tärkeämpänä kuin uutta aluetta koskeva nopeusrajoitus on katuympäristön muuttaminen senkaltaiseksi, että erilaiset liikkumisen muodot muodostuvat turvallisiksi, Raevaara toteaa.

Raevaaran mielestä Tampereen liikennesuunnittelu on ideologisesti suuntautunutta.

Hervannan muutokset

Kaikki nopeusrajoitusten muutokset eivät ole johdonmukaisia Hervannassa. Tulevaisuudessa Ahvenisjärventiellä ajetaan Teekkarinkadun ja Opiskelijankadun välissä 40 km/h. Etelässä, missä Ahvenisjärventie halkaisee kaksi pientaloaluetta, ajonopeus on jostakin syystä 50 km/h.

Teekkarinkadulla, Opiskelijankadulla, Ruovedenkadulla ja Kanjoninkadulla ajonopeus on 40 km/h, muilla asuinkaduilla ajonopeus on 30 km/h.

Hervannassa saa ajaa 50 km/h Ahvenisjärventien eteläosassa, Hervannan valtaväylällä, Hermiankadulla ja Hepolamminkadulla.

Hervannantiellä on kaksi ajonopeutta 50 km/h ja 60 km/h.

Ruskontiellä ajonopeus on 60 km/h.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut