Keskustan matalia liikerakennuksia halutaan purkaa – Tässä havainnekuvia suunnitelmista!

KESKUSTA Täydennysrakentaminen on tämän päivän ilmiö. Kyselyt ovat lisääntymään päin.

Tältä Näsilinnankadun kiinteistö näyttää Googlen kartassa. Google Karttapalvelu

Marjo Rämö

Tampereen keskustassa on meneillään useita suunnitelmia, joissa matalia liikerakennuksia halutaan korvataan isommilla rakennuksilla.

Esimerkiksi Näsilinnankatu 21:ssä on päädytty jo olemassa olevan talon purkamiseen. Paikalla on nyt kolmikerroksinen rakennus, jonka kadulle näkyvä osa on tehty 1960-luvulla. Rakennuksen omistaa Oy Kantakaupunki Tampere Ab.

Vanhan rakennuksen purkaminen aloitetaan keväällä. Sen tilanne nousee kahdeksankerroksinen asuinrakennus. Kohteen pääsuunnittelija, Himla Arkkitehdit Oy:n arkkitehti SAFA Topi Laaksonen kertoo, että rakennukseen on tulossa 26 asuntoa, joista suurin osa on kaksioita ja kolmioita. Asunnot ovat kooltaan noin 50–100-neliöisiä.

–Lisäksi rakennukseen tulee kaksikerroksisia loft-asuntoja. Ne sijoittuvat pihan puolelle.

Huoneistoissa on ranskalaiset parvekkeet, ja yläkertaan tulee terasseja.

Laaksonen arvioi, että rakennus valmistuu vuoden 2018 kesällä. Asuntojen ennakkomarkkinointi aloitetaan todennäköisesti jo tämän vuoden helmikuussa.

Uuden asuinrakennuksen alakertaan on tulossa 160 neliön liiketila, johon on jo tulija tiedossa.

–Alakertaan tulee ruokaravintola, mutta sen enempää en voi paljastaa, Laaksonen kertoo.

Näsilinnankadun hanke on siitä erikoinen täydennysrakennuskohde, ettei kaavamuutosta tai lisää rakennusoikeutta tarvittu. Vanha talo oli tehty aikoinaan suunniteltua pienemmäksi.

Keskustasta löytyy muitakin matalia liikerakennuksia, joiden tilalle halutaan rakentaa isompaa.

Pääkirjasto Metson vieressä sijaitsevan matalan rakennuksen tilalle on suunniteltu kahdeksankerroksinen asuinkerrostalo, jonka ennakkomarkkinointi on jo aloitettu.

Satamakadulla, lähellä Hämeenpuistoa sijaitseva yksikerroksinen liikerakennus on niin ikään tarkoitus korvata korkeammalla asuinkerrostalolla. Myös Aleksanterinkatu 20:ssa sijaitsevaa matalaa liikerakennusta suunnitellaan korotettavaksi.

Jo olemassa olevien rakennusten purkaminen on vielä harvinaista Tampereella.

–Täydennysrakentamiseen liittyvät kyselyt koskevat lähinnä jo olemassa olevien rakennusten korottamista tai täydentämistä, Tampereen kaupungin asemakaavapäällikkö Elina Karppinen kertoo.

Keskustan täydennysrakentaminen on alkanut kiinnostaa taloyhtiöitä. Karppisen mukaan aiheeseen liittyvät kyselyt ovat lisääntyneet.

–Taustalla lienee se, että keskustaan halutaan asumaan.

Tältä Näsilinnankatu 21:n matala liikerakennus näyttää ilmasta käsin. Kuva on otettu Google-kartasta:

Tällainen rakennus Näsilinnankatu 21:een nousee (Kuva: HIMLA arkkitehdit Oy). Vanhan talon purkaminen alkaa tänä keväänä:

Hämeenpuiston ja Satamakadun kulmaus näyttää tältä Googlen karttapalvelussa:

Hämeenpuiston ja Satamakadun kulmaukseen on suunnitteilla tällainen rakennus. (Kuva:BST-Arkkitehdit Oy)

Tältä Aleksanterinkadun ja Kyttälänkadun kulmaus näyttää Googlen kartalla:

Aleksanterinkadun ja Kyttälänkadun kulmaan suunnitellaan uutta rakennusta. Tältä se voisi näyttää (Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Neva Oy)

Nämäkin ovat suunnitelmissa:

Kymppikortteli: Tässä korttelissa ovat mm. Kelan talo ja Tirkkosen talo. Korttelin sisäosiin on suunniteltu täydennysrakentamista. Kaavaluonnos tulee nähtäville tällä viikolla.

YO-talon kortteli: Yhtä jo olemassa olevaa rakennusta halutaan korottaa.

Näsilinnankatu 40: Sisäpihalle suunnitellaan uutta rakennusta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut