Ay-pomo: ”Turvamyyjät vähentävät kauppojen turvallisuutta”

NÄKÖKULMA Ay-aktiivi tyrmää kauppojen käyttämät turvamyyjät sopimuskikkailuna.

Tampereellakin yleistyneet turvamyyjät ovat keino palkkojen polkemiseen.

Turvamyyjien yleistyminen johtaa pikemminkin työturvallisuuden heikkenemiseen.

Näin tylyttää Palvelualan Pirkanmaan ammattiosasto PAM003:n puheenjohtaja Lauri Iso-Lähteenmäki

– Eiköhän tässä ole kyse sopimusshoppailusta. On oma lukunsa, noudatetaanko turvamyyjiin vartijoiden vai myyjien sopimuksia. Turvamyyjistä ei ole neuvoteltu sopimuksia, ja tehtävänimikkeen sisällä olevat vastuut, velvollisuudet, tehtävät ja palkkaus ovat erittäin kiistanalaiset.

Iso-Lähteenmäen mukaan turvamyyjien käyttäminen nimenomaan ilta-, yö- ja viikonloppuvuoroissa tulee kaupoille halvemmaksi, sillä kaupan alan vuorolisät ovat merkittävästi suuremmat kuin vartiointialan työehtosopimuksen.

Kaupunkilehti Tamperelainen kirjoitti kaksi viikkoa sitten, että myös tamperelaisiin liikkeisiin on palkattu turvamyyjiä, jotka järjestyksenvalvonnan lisäksi tekevät tavallisia kassatöitä. Kaupoissa turvamyyjien palkkaamista perustellaan myymälävarkauksilla ja häiriötilanteilla sekä henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuudella.

Jutussa haastateltu turvamyyjiä välittävän KV Turvan toimitusjohtaja Lasse Heikkinen perustelee tarjoavansa kaupoille kustannustehokkuutta, kun sama henkilö voi tehdä kahta työtä. Heikkisen mukaan yksittäiselle myymälälle voi olla iso kulu ottaa ”kaveri vain seisoskelemaan”.

PAM:n hallitukseen kuuluva Iso-Lähteenmäki ihmettelee sitä, että alan yritys aliarvioi omaa työtään. Puheenjohtajan mukaan vartija on liikkeessä nimenomaan vartiomassa ja ennaltaehkäisemässä vaaratilanteita ja varkauksia.

– Hän liikkuu siellä missä näkee potentiaalisen tarpeen ja puuttuu asioihin vartijan oikeuksin ja velvollisuuksin. Ei tämä tapahdu kassakoneen takaa tai kesken kuorman purun varaston puolella.

Iso-Lähteenmäen mukaan on selvää, ettei kahta työtä voi tehdä täysipainoisesti.

– Jättääkö turvamyyjä esimerkiksi kassatyöskentelyn kesken ja loikkaa kassahihnan yli häirikön perään?

Puheenjohtajan mukaan turvamyyjien yleistyminen heikentäisi turvallisuutta työpaikoilla, jos oikeat vartijat jätetään palkkaamatta ja korvataan turvamyyjillä, joiden työpanosta ja huomiota kuluu myös kauppatyöhön. Vapaat aukioloajat lisäävät painetta teettää työtä vähällä väellä.

– Kaikkein suurin turvallisuusongelma kaupan alalla ovat vuorot, joissa liikkeissä ollaan ilta- ja yöaikaan yksin. Jos ennen kaupan työntekijä sai avukseen vartijan, niin nyt mennään todennäköisesti tilanteeseen, jossa kaupassa on turvamyyjä yksin.

Lauri Iso-Lähteenmäki

Palvelualan Pirkanmaan ammattiosasto PAM003:n puheenjohtaja

PAM:n hallituksen jäsen

koulutus merkantti

asuu Amurissa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut