Säveltäjä kertoo: Näin syntyivät Nukkumatti ja Hengaillaan

Varokaa heikkoa jäätä-animaation säveltänyt tamperelainen Jukka Siikavire on seurannut animaatiosta kirvonneita keskusteluja lämmöllä ja osin huvittuneestikin. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tamperelainen Jukka Siikavire on säveltänyt vuosien mittaan useita suomalaisten erittäin hyvin tuntemia lauluja. Yleisesti tunnetuin lienee Iltasatu-lastenohjelmaan vuonna 1972 tehty legendaarinen Nukkumatti. Alunperin itäsaksalaiseen nukkeanimaatiosarjaan haluttiin saada suomalainen tunnusmusiikki. Siikavire kirjoitti lauluun myös sanat.

– Alunperin ohjelmassa oli saksalainen laulu, mutta siihen haluttiin täysin uusi kappale, säveltäjä muistelee.

Nukkumatista tuli siinä määrin suosittu, että se esiintyi TV2:n lähetyksissä 32 vuotta.

Muutama vuosi myöhemmin kuultiin Siikavireen musiikkia myös Suomen euroviisukarsinnoissa. Elettiin vuotta 1976, kun nyt jo edesmennyt näytelmäkirjailija Erkki Mäkinen ja Siikavire hämmästelivät euroviisumeininkiä. Siikavire oli aiemmin tutustunut Mäkisen persoonalliseen tapaan käyttää kieltä ja ehdotti lopulta, että miesten pitäisi tehdä lauluja yhdessä.

– Teatterimuusikkona tutustuin näyttelijöihin ja kirjailijoihin, ja Mäkinen tuli tutuksi sitä kautta. Naureskeltiin yhdessä euroviisuille ja päätimme tehdä biisin, joka ei ole millään tavalla euroviisu.

– Tekoprosessi oli rivakka ja intensiivinen. Mäkinen piti kirjoituskonetta polvien päällä ja minä annoin sitten ohjeita, että millainen teksti menee mihinkäkin melodiakohtaan. Välillä huudettiinkin, mutta valmista tuli.

SyntyiLiehuva liekinvarsi, josta tehtiin nuotti ja teksti karsintaan lähetettäväksi. Laulajaksi haluttiin myös mahdollisimman poikkeava, suorastaan hurja hahmo. Sellainen totisesti löytyi: Porin teatterista järeänkokoinen, möreällä äänellä laulava jo edesmennyt näyttelijä Markku Blomqvist Tekijäryhmän yllätykseksi laulu pääsi finaaliin asti. Youtube-tallenne loppukilpailuesityksestä on hurjaa seurattavaa – kivitalon kokoinen Blomqvist tiukoissa vaatteissa laulamassa tekstiä hullusta, tulehen tuijottavasta puukottajasta alkuvuonna 1977.

– Olli Ahvenlahden bändi soittaa tarkasti ja Markun laulu laahaa. Onhan siinä kontrastia ja varmaan oli katsojillakin ihmettelemistä, Siikavire naurahtaa.

Sittemmin biisi sai uuden elämän Timo Turpeisen versiona vuonna 1991. Konemainen ja pelkistetty versio nousi nopeasti suosituksi.

– Se on varmaan Turpeisen suosituin biisi. Versio on hyvin erilainen ja tarkoituksella monotoninen, siitä on esimerkiksi karsittu säestyssointuja niin paljon kuin vain mahdollista, Siikavire kertoo.

Seitsemän vuotta myöhemmin Siikavire löysi Euroviisuista todellisen kultajyvän. Odotettiin vuoden 1984 karsintoja, ja Siikavireeltä kyseltiin taas biisiä mukaan. Nyt kilpailuun lähti kaikin puolin erilainen biisi verrattuna synkeään Liehuvaan liekinvarteen.

– Siinä vaiheessa oli aika hyvin selvillä, minkälaista kappaletta sinne halutaan. Duuribiisi suht ripeällä keskitempolla, napakka koukku jo ensimmäiseen 10 sekuntiin... Jussi Tuominen sanoitti Hengaillaan, josta huomasi jo ensimmäisessä harjoituksessa että tämä kyllä toimii.

Laulu lähti Luxemburgin finaaliin, jossa sijoittui sijalle yhdeksän. Taustajoukoissa kuultiin muun muassa 22-vuotiasta Kaija Koota Biisi herätti Englannin CBS -levy-yhtiössä sen verran kiinnostusta, että se käännettiin myös englanniksi. Tuomisen apuna hääri silloin hyvin Tampereella tuttu Neil Hardwick

– Kustannusoikeudet menevät niin että Suomessa ne ovat minun yhtiölläni ja Englannissa omistus on taas CBS:llä. Biisi oli mukana jonkinsorttisella Kaikkien aikojen euroviisut-listalla pitkään, ja päätyi myös Euroopassa julkaistulle euroviisukokoelmalle, Siikavire muistelee.

Jukka Siikavireen musiikki on jäänyt elämään myös Pikku Kakkosen Varokaa heikkoa jäätä -varoituksen kautta. Siikavire muisteli varoituksen tekoa Tamperelaiselle aiemmin viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.