Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailman paras naismaalivahti saapui Nokialle

PERSOONA Noora Räty arvostaa pirkanmaalaisten asennetta.

Miesten Suomi-sarjaa pelaava Nokian Pyry sai taannoin riveihinsä mielenkiintoisen vahvistuksen, kun sopimus maailman parhaana naismaalivahtina yleisesti pidetyn Noora Rädyn kanssa julkistettiin. 27-vuotias Räty on jo kokenut maalivahti: hän oli maajoukkueessa ensimmäistä kertaa mukana 16-vuotiaana Torinossa 2006. Miesten sarjoissa maalivahti debytoi kaudella 2014-2015, jolloin Räty pelasi Mestistä Kiekko-Vantaan maalilla kahdeksassa ottelussa.

Nyt naisen asemapaikkana on huhtikuun loppuun asti Pirkanmaa. Seura on hankkinut maalivahdille asunnon Nokian lähistöltä, ja myös maalivahti itse viihtyy. Räty sanoo arvostavansa, kun kaikki pelaajat tekevät harjoituksissa töitä tosissaan. Pyryä hän luonnehtii parhaaksi Suomi-sarja -joukkueeksi jossa on pelannut.

– Teen toimeentuloni maalivahtivalmennuksella Yhdysvalloissa, jossa vietän huhtikuusta syksyyn. Vastuullani ovat Minneapolisin ja Minnesotan seutujen naismaalivahdit, välillä poikiakin piipahtaa mukana. Samalla pystyn itse tekemään kovatasoisia harjoituksia. Talvella haluan olla lähellä kotia.

Suorapuheisena tunnettu Räty ei ole tyytyväinen suomalaisen naisjääkiekkoilun arvostukseen.

– Joka neljäs vuosi arvostetaan, kun on talviolympialaiset. Muuten hiljaisempaa.

Hänen mukaansa asian korjaamiseksi tulisi ottaa mallia Ruotsista.

– Siellä on tehty niin, että Elitserienin huippujoukkueet ovat ottaneet organisaation naisjoukkueen saman brändin alle. Yhteistyö toimii niinkin, että naisten joukkueen saamasta sponsoritulosta tietty siivu menee miesten joukkueelle. Tällainen toimintamalli sopisi Suomeenkin.

Noora Räty on joskus nostanut kommenteillaan kierroksia suomalaisissa jääkiekkovaikuttajissa. Kiistakumppaneina ovat olleet Sotshin olympialaisten yhteydessä itse Rautakansleri Kalervo Kummola ja viimeksi naisten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen Viime keväällä vastakkainasettelu äityi siihen, että Mustonen jätti parhaan maalivahtivaihtoehdon MM-valintojen ulkopuolelle. Nyt Räty on taas pelannut maaotteluita ja sanoo, että välit ovat kunnossa.

– Jos kiistoja syntyykin, niin puhumalla ne saadaan myös selvitettyä, maalivahti kuittaa.

Ensi talven olympialaiset ovat Rädyllä tavoitteena. Ja mikäli kevään 2019 MM-kisoja pelataan Espoossa, maalivahti haluaa olla mukana.