Yhteiskäyttöautoja voi olla tulevaisuudessa lähes joka kadunkulmassa – Ensiksi todennäköisesti Kalevassa

LIIKENNE Yhdyskuntalautakunta päätti kokeilla yhteiskäyttöautoja kolmessa rakenteilla olevassa talossa.

Kolmessa rakenteilla olevassa tamperelaisessa rakennushankkeessa kokeillaan talon asukkaiden käytössä olevia yhteiskäyttöautoja.

Käytännössä taloihin hankitaan esimerkiksi vuokra-autofirmalta yhteisessä käytössä olevia autoja, joita asukkaat voivat lainata yhteisten pelisääntöjen mukaan.

Rakennukset ovat Tammelan Luminary-torni sekä Härmälänrantaan ja Kalevanrinteeseen tulevat kohteet.

– Näissä kolmessa kohteessa on tarkoitus kerätä kokemuksia asukkaiden suhtautumisesta ja pysäköintipaikkojen riittävyydestä. Oleellista on myös se, saadaanko toiminta yhteisauto-operaattoreille liiketaloudellisesti houkuttelevaksi, että ne voivat sitoutua toimintaan esimerkiksi viideksi vuodeksi, sanoo Tampereen kaupungin liikenneinsinööri Timo Seimelä

Kokeilussa yhteiskäyttöautoilla taloihin tulevia parkkipaikkoja voidaan vähentää viidellä paikalla yhtä yhteiskäyttöautoa kohti. Yhteensä paikkoja voi vähentää korkeintaan kymmenellä prosentilla normaalista pysäköintinormista.

Yhteiskäyttöautoilla tuetaan myös täydennysrakentamista. Rakennuttajan näkökulmasta pysäköinniltä vapautuva tila mahdollistaa lisärakentamisen ja vähentää rakentamisen kustannuksia. Asukkaalle tämä voi tarkoittaa autoilun ja asumisen hinnan halpenemista.

– Mielenkiintoa on ollut paljon. Esimerkiksi pilotoinnista kiinnostuneita kohteita oli kymmenkunta, sanoo Seimelä.

Tulevaisuudessa tavoitteena on se, että yhteiskäyttöautot voisivat vähentää asemakaavassa vaadittujen autopaikkojen määrää muuallakin.

Vaikka kokeilut tehdään rajatulle käyttäjämäärälle, kaupunki käynnistää jo suunnittelun yhteiskäyttöautojen levittäytymisestä koko Tampereen alueelle.

– Digitalisaatio mahdollistaa jo sen, että yhteiskäyttöauton voi varata netissä tai mobiililaitteella, ja sen voi ottaa käyttöön älykortilla tai matkapuhelimella. Lähimmät vapaana olevat autot voisi etsiä applikaation avulla, maalaa Seimelä.

Seimelän mukaan operaattorit ovat kiinnostuneita tulemaan Tampereelle, jos yhteiskäyttöautojen pysäköinnin pelisäännöistä päästään sopuun. Testausympäristöksi on nousemassa Kaleva, johon ollaan tekemässä pysäköintisuunnitelmaa ratikkatöiden alun aiheuttaman parkkipaikkojen vähentymisen takia.

– Nyt kevään aikana tutkitaan, voidaanko yhteiskäyttöautojärjestelmän pilotointi aloittaa Kalevassa niin, että operaattorit voisivat lunastaa esimerkiksi asukas- tai yrityspysäköintiluvat yhteiskäyttöautoille.

Tampereen kaupungin yhdyskuntalauta päätti kokeiluun osallistumisesta tällä viikolla. Samalla lautakunta edellytti, että hankkeeseen liitetään selvitys yhteiskäyttöpyörien käytöstä.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut