”TV:stä tuttuja ei pian enää ole” – Lue uskomaton lista Tampereella tehdyistä tv-sarjoista!

NÄKÖKULMA Draaman kaikkoaminen Tohlopista vei työtilaisuuksia näyttelijöiltä, suree tv-konkari.

Petteri Mäkinen

Tampereen teatterien näyttelijät ovat viime vuosikymmenet olleet myös tv:stä tuttuja.

Syynä tähän ovat Yleisradiolla Tohlopissa tehdyt kymmenet tv-sarjat.

Eivät tosin ole enää kauaa.

Tähän on syynä Yleisradion Tohlopin draamatuotannon alasajo ja keskittäminen Helsinkiin.

Tällaisen logiikan rakentaa Yleisradion ja suomalaisen tv-draaman konkari Jussi Tuominen

– Kun Yle siirtää draamatuotannon pois Tampereelta, näkee muu Suomi entistä vähemmän täkäläisiä näyttelijöitä ruudussa. Tosin meillä on aina käytetty selvästi Helsinkiä enemmän myös muualta Suomesta tulevia näyttelijöitä.

Tuomisen mukaan Ylen draamatuotantojen ulkoistaminen tuotantotaloille vaikuttaa samaan suuntaan, kun kova kilpailutilanne ohjaa yhtiöitä käyttämään yhä enemmän samoja tuttuja näyttelijöitä pääkaupunkiseudulta.

– En nosta tätä esille pelkästään ex-yleläisenä, vaan myös katsojana. Haluan nähdä televisioissa muitakin kuin samoja kasvoja joka sarjassa.

Muun muassa Tankki täyteen ja Reinikainen käsikirjoittajana toiminut Tuominen muistelee, että kummankin kestosuosikin kanssa toimittiin toisin. Esimerkiksi Tankki täyteen -sarjan esiintyjäkaartista vain Sylvi Salosella oli tv-taustaa, Tenho Saurénillakin hiukan, mutta Tauno Karvonen, Ilmari Saarelainen ja Tuire Salenius olivat tuttuja vain TTT:n näyttämöltä.

– Tarkoituksena oli valita sellaisia kasvoja, jotka eivät olleet kuluneet aiemmissa tv-esiintymisissä.

Tuominen muistuttaa, että tamperelaiselle näyttelijäosaamiselle on rakennettu suuri osa suomalaista tv-historiaa. Vanhan Ylen työkaverin Raimo Mikkolan kokoama lista Ylen Tampereella Frenckellissä ja Tohlopissa tekemistä tv-näytelmistä ja -sarjoista on hengästyttävää luettavaa.

Vuonna 2009 Erikois-Venlalla tv-urastaan palkittu Tuominen muistuttaa, että tamperelaisen tv-draaman luomista työtilaisuuksista ovat hyötyneet myös muut kuin näyttelijät.

Konkari on huolissaan siitä, että tuotantojen vähentyminen Tohlopissa vaikuttaa Mediapolikseen siirtyneiden media-alan opiskelijoiden harjoittelumahdollisuuksiin.

– Nyt hekin joutuvat matkustamaan entistä useammin omalla kustannuksellaan Helsinkiin, mikäli haluavat muutakin kuin teoriaopetusta.

Tuominen toivoo myös Tampereen kaupungilta selvästi pontevampaa otetta edunvalvonnassa.

– Kun nyt draama päästettiin vähin äänin hyppysistä, niin vähän äänekkäämmin kiinni Nätystä ennen kuin Helsinki nielaisee senkin, haastaa Tuominen.

Jussi Tuominen

Yleisradiolla Tohlopissa toimittajana ja tuottajana 1971–2008

käsikirjoittajana Tankki täyteen - ja Reinikainen-sarjoissa ja tuottajana sarjassa Sisko ja sen veli

Erikois-Venla vuonna 2009 elämäntyöstä tv-viihteessä

70-vuotias

asuu keskustassa, syntyisin Härmälästä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut