Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kauppakamarin yritysbarometri kertoo rajuista koronavaikutuksista – "Kaikki mittarit valahtivat melko synkiksi"

Koronavaikutus pyyhkäisi nopeasti yli yrityskentän Pirkanmaallakin, kertoo Tampereen kauppakamarin huhtikuussa tekemä yritysbarometrikysely. Kyselyyn vastasi noin 500 jäsenyritystä.

– Kaikki mittarit valahtivat melko synkiksi. Toisaalta voi olla, että suurin shokki koettiin nyt keväällä. Syksylle liikevaihto vielä laskee, mutta henkilöstön osalta tilanne ei välttämättä enää huonone nykyisestä, arvioi apulaisjohtaja Markus Sjölund tiedotteessa.

Henkilöstömäärä vuonna 2020 verrattuna vuoteen 2019 on suurempi 13,3 prosentilla vastaajista, yhtä suuri 59,5 prosentilla ja pienempi 26,8 prosentilla vastaajista. Vaikein tilanne on kauppa-, majoitus- ja ravintola-aloilla, joiden vastaajista 38,4 ilmoittaa henkilöstömäärän vähenevän.

Työntekijöiden määrän kasvua edes vähän ennakoi 30 prosenttia vastaajayrityksistä ja samana sen arvioi pysyvän 60,7 prosenttia yrityksistä.

Liikevaihtonsa arveli kasvavan viime vuoteen verrattuna 18,5 prosenttia vastaajista – myönteisin oli palveluliiketoiminta. Liikevaihtonsa arvioi pienenevän 53,4 prosenttia. Eniten vähenemiseen uskoo kauppa, majoitus ja ravintolapalvelut.

Seuraavan kuuden kuukauden aikana liikevaihtonsa arvioi nousevan 14,5 prosenttia, kolmannes uskoo liikevaihdon pysyvän yhtä suurena.

– Vuodesta 2019 liikevaihtonsa arvioi pienenevän 55 prosenttia vastaajista, ja vielä vähän useampi arvioi sen pienenevän myös seuraavan kuuden kuukauden aikana. Pessimismiä synnyttää se, että nykyisillä projekteilla uskotaan päästävän kesään, mutta nyt on vaikea saada uutta kauppaa. Sitä ennakoi seuraavan kuuden kuukauden tilauskantaan liittyvien odotusten synkkyys, Sjölund sanoo.

Viennin odottaa tänä vuonna kasvavan 27,3 prosenttia, pysyvän ennallaan 49 prosenttia ja pienenevän 33,5 prosenttia.

– Meillä ei ole näkynyt asiakaskatoa, muutamia koronasta johtuvia viivästyksiä projekteissa on tullut. Mutta kun kansainväliset messut ovat olleet markkinointimme ja asiakastapaamistemme pääkanava, nyt käytämme messuihin varatut rahat digitaaliseen markkinointiin. Juuri järjestimme webinaarin, johon tuli maailmalta yli 200 kuulijaa. Luomme liidejä digitaalisesti, sillä todennäköisesti ei ennen ensi vuotta meille tärkeitä messuja järjestä missään, arvioi pankkien maksuliikenteen testauspalveluja kehittävän XMLdation Oy:n COO Juha Keski-Nisula.

Investointejaan lisää liki 15 prosenttia ja pitää ennallaan 38,4 prosenttia. Investointiensa uskoo pienenevän 46,8 prosenttia vastaajista.

– Yritysten investointi- ja kehitystarpeet eivät ole hävinneet, joillakin ne ovat kriisin vuoksi lisääntyneet. Silti investointien jatkamista saati lisäämistä varotaan kaiken kokoisissa yrityksissä.