Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sushitrendi ei näytä laantumisen merkkejä – Tampereen uuteen ravintolaan jonotettiin

RAVINTOLAT Tampereella on avautunut uusi japanilainen ravintola.

Tampereella avautui maaliskuun alussa japanilainen ravintola Itsudemo. Ravintola sijaitsee entisen Makuunin tiloissa Hallituskadulla.

– Saimme liiketilan käyttöömme, koska tilan vuokraaja oli irtisanonut edellisen vuokralaisen ja halusi tilalle uuden yrittäjän. Remontoimme paikan itse ja sisustimme sen korkealaatuisesti. Hinnat pidämme silti edullisina, koska haluamme tarjota mahdollisimman tuoretta ruokaa suurelle joukolle asiakkaita. Ruoka ei pysy tuoreena, jos asiakasmäärät ovat pieniä, toteaa yksi ravintolan perustajista, Wang

Ravintolassa on à la carte -listan lisäksi lounas- ja iltabuffetit, joista saa erilaisia susheja ja lämpimiä ruokia. Kasvissyöjille on tarjolla esimerkiksi hedelmäsusheja.

– Moni meistä kolmesta omistajasta on työskennellyt pitkään Helsingissä erilaisissa laadukkaissa japanilaisissa ravintoloissa, joten haluamme tuoda oppimamme ruuanvalmistustapojen edut myös tamperelaisten maistettavaksi. Teemme esimerkiksi itse soija- ja etikkakastikkeet, Wang kertoo.

Avajaispäivänä uuden japanilaisravintolan ovella oli jopa jonoa, ja osa joutui odottamaan sisäänpääsyä 25 minuuttia.Tampereella on avautunut vuosien varrella monia sushia tarjoavia ruokapaikkoja, ja kiinnostus niitä kohtaan ei näytä laantuvan. Ensimmäinen sushiravintola avattiin Tampereelle vuonna 2000. Sushia oli saatavilla kuitenkin Pirjo Ishikawan japanilaisessa ravintolassa tilauksesta 1990-luvun alkupuolella.

– Ensimmäinen sushiravintolani perustettiin yhteistyökumppanin kanssa Kauppahalliin. Erimielisyyksien vuoksi Kauppahallin piste myytiin pois, ja perustin Marusekin, kertoo Marjo Seki

Sekin mukaan sushille riittää kysyntää Tampereella.

– Nykyään sushia saa kiinalaisista ravintoloistakin, mutta viime vuosituhannella sushia ei saanut oikein mistään. Japanilaisessa keittiössä on tarjolla paljon muutakin kuin erilaisia sushivariaatioita, joten uskon japanilaisen ruuan kiinnostavan useita muun muassa sen monipuolisuuden vuoksi, hän toteaa.

Seki pitää surullisena asiana ja sushin aliarvioimisena sitä, että sushia tarjotaan arkisin lounasbuffeessa.

– Japanissa ei sushibuffeeta ole, koska sushi koetaan parempana sunnuntain juhlaruokana eikä halpana lounasruokana. Sushin tulee olla juuri tehtyä ja tuoretta eikä mitään pakattua tai pakastesushia, Seki napauttaa.

Monia ravintoloita Tampereella pitänyt Saara Sinivuori on tehnyt myös oman osansa tamperelaisten opettamisessa sushin syöjiksi.

– Olen pitänyt Tampereella useitakin sushia tarjoavia ravintoloita. Sushi on nousemassa taas uuden sukupolven silmissä ruokatrendiksi, joten se on tehnyt ”uuden tulemisen”. Tamperelaisille maistuu sushi edelleen, mutta silloin kun sushi oli aivan uusi juttu, sattui pieniä kommelluksia: esimerkiksi wasabia saatettiin ottaa hieman liikaa kerralla, naurahtaa Sinivuori.

Ruokatrendit muuttuvat usein, mutta Sinivuori toivoo, että sushi säilyttää asemansa monipuolistamassa Tampereen lounastarjontaa.

– Ruoka on nykyään aivan kuin uusi uskonto ihmisille. Sushi on parempi valinta kuin pizza tai kebab, joten olisi hienoa, jos se pysyisi trendinä pitkään. Jokin etninen ruokakulttuuri voi kuitenkin vielä mennä sen ohitse, Sinivuori pohtii.

Edit: 14.3.2017 kello 9.11 Pirjo Ishikawan kommentin perusteella lisättiin tieto siitä, että sushia oli saatavilla Tampereella jo 1990-luvun alkupuolella.