Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksinkertainen apu katupölyä vastaan – ei suositella vaikeaa astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville

Hengityssuojain on hyvä apu terveille ja lievää astmaa sairastaville katupölyä vastaan. Allergia- ja astmaliitto kannustaa ottamaan hengityssuojaimet rohkeasti käyttöön, sillä katujen pienhiukkaset voivat kulkeutua keuhkorakkuloihin saakka.

Toimiva hengityssuojain on varustettu uloshengitysventtiilillä ja sen on oltava kasvoilla riittävän tiiviisti. Suojaimia voi hankkia rautakaupoista ja hyvin varusteluista tavarataloista.

Keskivaikeaa tai vaikeaa astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavalle tai yli 65-vuotiaille ei hengityssuojainta suositella, koska se lisää hengityksen vastusta. Heidän on turvallisinta välttää ulkona liikkumista pölyisimmillä reiteillä kaikkein pahimpina pölypäivinä.

Suurin osa katupölystä jää ylähengitysteihin ja lähtee limakalvoilta yskimällä ja niistämällä. Allergia- ja astmaliitto neuvoo huuhtelemaan nenän limakalveluja nenäkannulla, koska se vähentää nenän karstaisuutta ja lievittää ärtyneitä ja kuivia limakalvoja. Nenän limakalvojen kuivumista voi myös lievittää nenän kosteussuihkeilla.