Tampereen uusin maamerkki hallitsee järvimaisemaa – Katso maisemakuvat Hypestä

HUVIPUISTO Hype muutti järvimaisemaa. Voiko virkamies päättää näin isosta asiasta yksin?

Tältä 45 metrin korkuinen Hype näyttää kerrostalon ikkunasta katsottuna. Marjo Rämö

Marjo Rämö

Tampereella on nyt uusi maamerkki: Särkänniemen 45 metriä korkea Hype. Härveli on noussut järvimaisemaan kuin varkain, eikä se miellytä kaikkien silmää.

Tamperelaiseen on tullut Hypeen liittyviä yhteydenottoja Amurin asukkailta. Ihmetystä on herättänyt erityisesti se, miksi taloyhtiöille ei tullut etukäteen mitään tietoa Hypen rakentamisesta.

Hypen rakennuslupa on myönnetty virkamiestyönä, ja luvan on antanut kaupunkikuva-arkkitehti.

Asia ei noussut julkisuuteen, sillä rakennuslupa ei käynyt yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaoston käsiteltävänä. Jos Hypen rakennuslupa olisi ollut jaoston esityslistalla, asia olisi varmasti noussut julkisuuteen, sillä jaoston esityslistat ja pöytäkirjat ovat julkisia.

Ympäristö- ja rakennusjaoston sekä kaupunkikuvatoimikunnan puheenjohtaja Matti Höyssä (kok) kävi torstaina katsomassa, miten Hype istuu maisemaan. Hypen rakentaminen tuli yllätyksenä myös Höyssälle.

– Siinä ei ole sinänsä tapahtunut mitään virhettä, että päätös on tehty virkamiestyönä. Mutta nyt, kun katselen laitetta, niin olisihan tästä ollut syytä käydä avointa keskustelua.

Ajan henki on nyt se, että virkamiehet tekevät päätöksiä yhä enemmän itsenäisesti.

– Se nopeuttaa asioiden etenemistä, mikä on kannatettavaa. Mutta jos hankkeella on ilmiselviä vaikutuksia ympäristöön, niin siinä tapauksessa asioita ei kannata jättää yhden virkamiehen varaan. Yksi ihminen ei välttämättä aina näe asioiden kaikkia puolia, Höyssä toteaa.

Hän ehdottaa, että Särkänniemi toimittaisi vastedes alueen kehittämissuunnitelmat nähtäville poliittisille toimielimille.

Särkänniemen julkisuuskäytännöt nousivat tapetille myös viime vuonna, kun yhtiö siirsi delfiinit Kreikkaan. Siirto yritettiin tehdä salassa.

Mitä kaavassa sanotaan?

Särkänniemen alueella on voimassa vuonna 1982 vahvistettu asemakaava, jonka mukaan huvipuistoalue on huvi- ja viihdetarkoituksia palvelevien rakennusten korttelialue.

Tontilla on rakennusoikeutta tonttitehokkuuden e=0,15 mukaan.

Asemakaavassa ei ole annettu tarkempia määräyksiä esimerkiksi huvilaitteiden sijainnista tai koosta. Näistä päättää rakennusvalvonta lupien yhteydessä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut