Nakkifakiiri lähtee vaatebisnekseen – "Ei näy sinappi rinnuksilta"

KESKUSTORI Uutuuspaidassa ei näy sinappi rinnukselta.

Nakkifakiirin koppia on nyt entistä vaikeampi ohittaa Keskustorin pysäkkitöiden takia, toteaa nakkifakiiri Antti Kantola. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tätä uutista harva osasi ennakoida.

Keskustorin nakkifakiiri laajentaa tuotevalikoimaansa.

Nakkikopista grilli?

Ei, perinteistään tiukasti kiinni pitävän nakkikopin ruokalista rakentuu edelleenkin höyrytetyn nakin sekä höyry- ja suomimakkaran ympärille.

Nakkifakiiri lähtee vaatebisnekseen.

Myyntiin tulee sinapinkeltainen Keskustorin nakkifakiiri -t-paita.

– Väri siksi, että rinnuksillle tursunut sinappi ei näy paidasta. Väri on valittu niin, että se toimii vain nakkifakiirin omalla salaisella reseptillä tehdyllä sinapilla, virnuilee nakkifakiiri Antti Kantola

Vaatevalikoima ei jää tähän.

Myyntiin tulee myös Keskustorin nakkifakiiri -bokserit.

Ei, ne eivät ole sinapin väriset.

– Bokserit ovat nakkifakiirinkopin väriset eli mintunvihreät. Sehän on sympaattinen väri.

Kummatkin Kantola lupaa myyntiin kesään mennessä. Niiden päämyyntikanava tulee olemaan Kantolan entisen palomieskaverin Turkka Koiviston Nousu-tuotteiden verkkokauppa. Keskustorin nakkikopista vaatteita saa tilanpuutteen takia korkeintaan rajoitetusti.

Myös t-paitojen ja bokserien kaavat, kangas ja ompelutyö on paikallista työtä.

– Nakkifakiiri on tiukasti tamperelainen ilmiö ja haluan tehdä tämänkin paikallisesti, laadukkaasti ja fiksusti.

Muita uutuuksia palomiehen töistään opintovapaalla oleva ja rakennusmestariksi opiskeleva nakkifakiiri-Kantola ei lupaa.

– Ruokalista on hyväksi havaittu, eikä sitä muuteta.Tämä on yhä nakkikoppi.

Ulkoiset puitteet ovat uudistuneet. Viime viikolla paikalleen kolmen kuukauden remontista palannut koppi on saanut uudet tukijalat, maalin ja teippaukset pintaan sekä laatat ja lattialämmityksen sisälle.

– Tredun sähköpuolen opiskelijat tekivät sähkötyöt. Samalla tehtiin maailmanennätys nakkifakiirin koppiin ahtautumisessa. Yhdeksän mahtui, kertoo Kantola.

Kopin aukioloaika tiivistyy edelleenkin sanaan ”ehtoolla”, mutta vain perjantaisin, lauantaisin ja tapahtumien yhteydessä.

Mikä nakkifakiiri?

Yleisnimitys Tampereen kaduilla ja toreilla siirrettävistä kojuistaan makkaroita ja nakkeja myyneistä kauppiaista.

Nimityksen taustasta ei ole varmaa tietoa. Eräs selitys on se, että myyjä pystyi aina loihtimaan varsinaisten suomimakkaroiden loputtua vielä tiskin alta lisää makkaroita myyntiin. Joku sitten olisi tokaissut, että ”oot sää aika fakiiri”. Toinen mahdollinen selitys liittyy nakkikoppien kiikkeryyteen – piti olla ”aika vakiiri”, että kopissa pystyi työskentelemään.

Viimeinen nakkikoppi katosi kaupunkikuvasta 1990-luvun lopulla.

Keskustorille nakkifakiirin koppi palasi vappuna 2009. Kantola otti Keskustorin kopin haltuunsa syksyllä 2015.

Tunnetuimpia nakkifakiireja ovat olleet Nipa Saarikko ja Leo Sutelainen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut