Viileä sää kangistaa kesäkukkien myyntiä – "Kotimainen orvokki kestää -5 astetta ja vähän luntakin päälle"

Kotimaiset orvokit eivät säikähdä pientä pakkasta tai räntäsadetta.

Sari Mattila

Kesäkukkien myynti on sääsidonnonnaista. Aurinko ja lämpö houkuttelevat hankkimaan parvekkeelle tai pihaan kukkasia, räntäsateella puutarhamyymälöissä on hiljaista.

Orvokkien sesonkiaika pitäisi olla nyt parhaimmillaan, mutta niitä on myyty tänä vuonna Pirilän Kukkatalo markkinointipäällikkö Minna Syrjälän mukaan keskimääräistä vähemmän.

–Sää on yksi suurimmista alan kauppaa säätelevistä asioista. Tänä vuonna kevät on ollut kylmä, eivätkä asiakkaat ole ostaneet orvokkeja samalla innolla kuin tavallisesti. Toisaalta ei tarvita kuin yksi tai kaksi aurinkoista päivää, niin myymälässä on taas vilskettä, Syrjälä sanoo.

Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala muistuttaa, että kotimainen orvokki kestää kylmää siinä missä narsissikin.

–Orvokki kestää jopa viisi pakkasastetta ja vähän vielä luntakin päälle. Suomessa myytävistä orvokeista jopa 80–90 prosenttia on kotimaisia, Rantala sanoo.

Muiden kesäkukkien kanssa on oltava tarkempi. Pirilän Kukkatalon Minna Syrjälä sanookin, että yleensä niiden hankinta jääkin touko-kesäkuun vaihteeseen.

Myös taimimyynti on ollut tänä keväänä tavanomaista hiljaisempaa.

–Arkoja taimia, kuten esimerkiksi japaninvaahteraa en vielä laittaisi maahan, mutta tuijat, havupuut ja koristepensaat voi istuttaa heti, kun maa on sula. Kylmällä niiden juurtuminen ja kasvuun lähtö voi viedä enemmän aikaa, mutta sitä voi vauhdittaa, kun kastelee kasvia lämpimällä vedellä, vinkkaa Syrjälä.

Loppuviikoksi kukkakauppiaat toivovat lämpenevää, sillä viikonloppuna on äitienpäivä, yksi kukkakaupan tärkeimmistä myyntiviikonlopuista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereen päivän ohjelmahaku on auki nyt – tervetulleita ovat kaikki avoimet yleisötilaisuudet
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 8. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 9. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 10. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 11. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 12. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 13. Niittyjuhlat järjestetään jälleen sunnuntaina – ota koko päivän ohjelma talteen tästä jutusta
 14. Löytyykö Ilveksen kakkosjoukkueelle ollenkaan pysäyttäjää? – Nyt kaatui TPV paikallisottelussa selvin lukemin
 15. Tampereelle nuorten kulttuurikeskus, joka onkin jo vanha tuttu – "Myös nuorilla on paljon mahdollisuuksia luoda omaa kulttuuria ja tuoda sitä näkyville"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 2. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – Kesärannassa 40 vierasta
 7. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 8. Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"
 9. Sähköpyörämyymälä Electrobike avasi ovensa Tampereen Lielahdessa – "Pinta-alalla ja valikoimalla mitattuna Pohjoismaiden suurin"
 10. Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus ottaa Wilman käyttöön elokuun alussa
 11. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 12. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?
 13. Sauli Cityn ohjat ottaneella Johanna Mäkisellä yrittäjähenkisyys tulee verenperintönä: "Kun päiväkodista muut toivat piirustuksia kotiin, minä myin omani"
 14. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 15. Omakotitalo tuhoutui palossa Tesomalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.