Valtio puuttui peliin – ELY-keskus valitti Teiskon lentokentän ympäristöluvasta

TEISKO Pirkanmaan ELY-keskus vaatii ympäristö- ja rakennusjaoston tekemän ympäristölupapäätöksen kumoamista. Samalla se vaatii kentälle väliaikaista toiminnanharjoittamiskieltoa.

Teiskon lentokenttä sijaitsee pohjavesialueella. Google Karttapalvelu / Earth-näkymä

Marjo Rämö

Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt Vaasan hallinto-oikeuteen valituksen Teiskon lentokentän ympäristöluvasta. ELY-keskus edustaa valtiota, ja sen tekemät valitukset ovat hyvin harvinaisia. Samalla niiden läpimenoprosentti on erittäin korkea.

Pirkanmaan ELY-keskus vaatii ensisijaisesti, että Teiskon lentokentälle myönnetty ympäristölupapäätös kumotaan. Toissijaisesti se vaatii, että hakemus palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.

ELY vaatii myös, että Vaasan hallinto-oikeus asettaa väliaikaisen toiminnanharjoittamiskiellon uuden toiminnan osalta, kunnes asia on ratkaistu.

ELY-keskus on kohdentanut valituksen koskemaan rengastestausta, ajoharjoittelua ja uutta 10 000 litran lentopetroolisäiliötä. ELY muistuttaa, että näin ison polttoainemäärän säilöminen rinnastuu jakeluasematoimintaan. ELY on kiinnittänyt huomiota myös rengastestauksen ja ajoharjoittelun määrään.

– Teiskon lentokenttäalueella tapahtuva toiminta ei ole vähäistä, vaan muodostaa laajuudessaan riskin alueen pohjavedelle, valituksessa todetaan.

ELY-keskus pyytää hallinto-oikeutta tutkimaan myös sen, onko uuden ympäristöluvan myöntäminen ylipäätään ollut mahdollista, sillä Teiskon lentokentällä on jo olemassa oleva ympäristölupa. Ympäristölupa on Tampereen ilmailuyhdistyksen (TIY) nimissä.

TIY:n lupaa ei ole rauetettu.

– Kyseessä on myös aiemman toiminnanharjoittajan oikeusturvasta, kun nykyistä ympäristölupaa ei ole rauetettu, ELY-keskuksen valituksessa todetaan.

ELY-keskuksen käsityksen mukaan toista samanaikaista lupaa ei voida myöntää samankaltaiselle toiminnalle samaan kohteeseen.

Teiskon lentokentän ympäristöluvasta tehtiin myös kaksi muuta valitusta, joista toisen teki Teiskossa asuva yksityishenkilö ja toisen Tampereen ilmailuyhdistys.

Ilmailuyhdistys katsoo, ettei alueella voi olla kahta samankaltaista ympäristölupaa. TIY:n mielestä kaupunki on myös rikkonut kilpailutuksen ehtoja myöntäessään uuden ympäristöluvan. Lisäksi TIY epäilee, että prosessissa on tapahtunut kuulemisvirhe.

– TIY on asiassa asianosainen, sillä TIY on voimassa olevan ympäristöluvan haltija. Kilpailevan, päällekkäisen luvan myöntäminen koskee suoraan TIY:n oikeutta ja etua, ilmailuyhdistyksen valituksessa todetaan.

TIY kertoo valituksessaan, ettei se ole saanut Tampereen kaupungilta yhdistykselle osoitettua tiedoksiantoa ympäristölupahakemuksesta.

– Erityisesti hallintoprosessissa, jossa lupaviranomainen (Tampereen kaupunki) ja luvan hakija (Tampereen kaupunki) ovat viranomaisia, tulee hallintoprosessissa varmistaa prosessin tasapuolisuus ja asianosaisten oikeuksien huomioiminen, TIY muistuttaa.

Tampereen ilmailuyhdistys joutui lähtemään Teiskon lentokentältä, kun Tampereen kaupunki kilpailutti alueen hallinnan. Aluetta hallinnoi nyt Vauhtipuisto ry. Vauhtipuiston toimintaa johtaa Tampereen kaupungin entinen maanhankintapäällikkö Ahti Laakso

Kiistellyn ympäristöluvan myönsi ympäristö- ja rakennusjaosto 11. huhtikuuta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut