Näin tamperelaisesta kuvaajasta tuli kansainvälinen nimi – "Olin kolme viikkoa Japanissa joulupukin kanssa tyttöystävän opintolainalla"

Tamperelaislähtöinen Touko Hujanen nousi kansainväliseksi nimeksi joulupukkikuvasarjansa kautta. Nyt mies on taas palannut kotikaupunkiinsa - kuukaudeksi. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tampereella syntyneen ja kasvaneen 30-vuotiaan Touko Hujasen tähänastista uraa voi kuvailla ainakin kahdella sanalla – sattuma ja päämäärättömyys. Viimeinen asia on tuonut sattuman kautta Hujaselle komennuksia, jotka ovat vieneet miehen lopulta Vuoden lehtikuvaajaksi asti vuonna 2011. Tällä hetkellä mies avustaa paitsi kotimaisia julkaisuja, myös Timea, New York Timesia ja Esquirea.

Matka kansainväliseksi kuvaajaksi aukesi sattuman kautta. Kesällä 2011 mies ei halunnut allekirjoittaa Sanoma-konsernin freelance-sopimusta, joten työt loppuivat. Helsingin keskustassa vastaan tuli joulupukki, jonka kanssa Hujanen pysähtyi juttelemaan. Seuraavat seitsemän kuukautta menivät joulupukkia kuvatessa. Muun muassa kolme viikkoa Japanissa. Se oli tuolloin vähävaraiselle kuvaajalle melkoinen seikkailu.

– Senaikainen tyttöystävä otti opintolainaa, jotta pääsin reissuun, Hujanen kuvailee.

Kuvien julkaisujen jälkeen yhteyttä otti ensimmäisenä Time-aikakauslehti. Sen jälkeen miehelle alkoi tulla soittoja ympäri maailmaa kuvatoimittajilta, jotka halusivat Hujasen kuvia käyttöönsä.

Nyt Hujanen on palannut synnyinkaupunkiinsa. Kuukaudeksi. Sen hän viettää taidegalleria Nykyajan kellarissa. Miksi? Siitä voit lukea lauantain printti-Tamperelaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.