Ärsyyntyminen on kiinnostavaa, sanoo palkittu tamperelainen lehtikuvaaja

PERSOONA Touko Hujanen palasi kotikaupunkiinsa kuukaudeksi. Se kuluu pitkälti taidegallerian kellarissa.

Pekka Ruissalo

30-vuotiaan Touko Hujasen meriittilistalta löytyy 2010-luvun puolelta pari komeaa titteliä. Vuoden nuori lehtikuvaaja ja Vuoden lehtivalokuvaaja. Nyt Tampereella syntynyt ja kasvanut Hujanen on palannut kotikaupunkiinsa – kuukaudeksi elämään Valokuvakeskus Nykyajan kellariin. Siellä pitää majaansa myös Suomen pienimmän lehden, Uuden Maan Sanomien toimitus.

– Työelämäni on nykyään semmoista, että teen kuvauksia muille ja sitten sillä rahalla harrastan tällaista, Hujanen kuvaa.

Tilavuokrassa auttaa apurahakin. Sellainen tuli Patricia Seppälän säätiöltä. Viime tingassa, Hujanen itse kuvaa.

Uuden Maan Sanomat ei ole ainoastaan sanomalehti, vaan sanomalehtiteos. Konsepti alkoi hahmottua muutama vuosi sitten, kun Hujanen suunnitteli kesälomaansa. Mies päätti viettää kolmen kuukauden loman mahdollisimman epätodennäköisissä kohteissa. Siltä ajanjaksolta alkoi löytyä asioita, joiden raportoiminen tuntui kiinnostavalta ja välttämättömältä.

– Kävin esimerkiksi Espoon keskuksessa. Samalla aloin miettiä, millainen olisi 100 euron sanomalehti.

Lopulta syntyi hanke, jolle Hujanen haki rahoitusta Mesenaatti-yhteisörahoituspalvelun kautta. Ensimmäisenä päivänä hanke keräsi 9 000 euroa, viikon sisällä koossa oli 16 000 euroa.

– Se oli ilmeisesti Mesenaatin ennätys.

Vuotta myöhemmin Hujanen jatkoi performanssia. Hän osti vanhan Suzuki Paleron, Batistinin puvun ja Diorin hajuveden.

– Yhdistelmällä oli tarkoitus larpata elämää 2000-luvun alun toimituksessa.

Uuden Maan Sanomat akkreditoitui kaikkialle. Hujanen kävi läpi Suomen rockfestivaalit ja monenkirjavat kesätapahtumat siellä täällä.

– Viime vuonna homma hiukan riistäytyi käsistä. Löysin itseni Raaseporin valokuvakeskuksesta elämästä sanomalehtielämää. Turusta tuli yksi sälli kesätöihin ja projektiin ottamillaan kuvilla hän sittemmin työllistyi.

Maallikosta Hujasen työelämä saattaa tuntua paitsi kummalliselta, myös ärsyttävältä. Hujanen tekee hankettaan tosissaan, mutta myös vahvalla parodiahengellä. Sellaisiksi voi laskea vaikkapa sponsorisopimukset, joita Uuden Maan Sanomat solmii – kuitenkin niin että raha ei vaihda omistajaa.

– Se on kaupallisuuden estetisointia. Siihen kuuluu sekin, että kun teen Uuden Maan Sanomia, kieltäydyn muista työkeikoista.

– Kyllä tämä varmasti monia ärsyttääkin. Se on elämässä kuitenkin kaikkein mielenkiintoisinta, kun joku ärsyttää. Jos ajattelet parhaita valokuvia, niissä on mukana aina jotain ärsyttävää, Hujanen vertaa.

Touko Hujanen

Syntyi Tampereella vuonna 1986.

Valittiin vuonna 2011 Vuoden lehtikuvaajaksi.

Kuvannut muun muassa New York Timesille, Esquirelle ja Timelle.

Elää Tampereella nyt kuukauden Uuden Maan Sanomat-lehtihankkeen myötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.