Liikennejärjestelyt esimerkilliset, tyhjiä liikehuoneistoja todella vähän... – Tässä ylistävä analyysi Tampereen keskustan elinvoimasta, hävisi silti Hyvinkäälle ja Pietarsaarelle

Tampereen keskustan elinvoima on taas laskettu.

Lukemaksi saatiin 3,840.

Tampereen keskustan elinvoima on kasvanut viime vuoden tutkimuksesta 4,7 prosenttia.

– Tampere on monikeskuksinen kaupunki. Tampereella on voimakkaita itsenäisiä alakeskuksia. Silti keskustan elinvoimaluku on Pohjoismaiden suurimmaksi sisäkaupungiksi hämmästyttävän vahva. Näyttää siltä, että erikoiskauppa pysyy keskustassa tulevaisuudessakin, todetaan Tampereesta tehdyssä elinvoima-analyysissä.

Analyysin mukaan myös Tampereen keskustan ravintolamaailma vaikuttaa suhteellisesti Suomen suurimmalta niin tarjonnaltaan ja vaihtoehdoiltaan.

– Pysäköinti- ja liikennejärjestelyt ovat esimerkilliset tulevaisuuden raitiotielinjoineen. Rakentaminen keskustassa ja sen tuntumassa jatkuu lähivuosina. Investointihalu kanavoituu esimerkillisesti keskustaan.

– Kaupungin strateginen kehittämisjohtaminen on näin ollut tuloksellista. Tampere tunnetuksi ry on Suomen vanhin kaupunkiyhdistys. Tampereen keskusta on edelleen ihailtavan vahva, jatkuu suitsutus.

Analyysissa todetaan, että tyhjiä liikehuoneistoja suhteessa liikehuoneistojen kokonaismäärään on todella vähän (6.3 %), vaikka julkisuudessa on ollut keskustelua erityisesti länsipuolen tilanteesta. Jatkuuko elinvoimaistuminen tulevaisuudessa, kun Ratinan uusi kauppakeskus valmistuu vuoden päästä?

Vuoden 2017 laskentaan osallistui 25 kaupunkia: Tampere, Espoo, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kouvola, Pori, Joensuu, Lappeenranta, Hämeenlinna, Vaasa, Seinäjoki, Mikkeli, Salo, Kokkola, Hyvinkää, Savonlinna, Tornio-Haaparanta, Raahe, Kemi, Heinola, Pietarsaari, Kalajoki, Mänttä-Vilppula.

Tampereen lukema oli mitattujen kaupunkien toiseksi korkein. Ykkönen oli Pietarsaari 6,146:lla ja kakkonen Hyvinkää 3,912:lla. Lähimmäs Tamperetta pääsi Turku 3,833:lla.

Mittauksen takana on Elävät kaupunkikeskustat ry.

Näin elinvoima mitattiin

Elinvoiman mittausmenetelmä (Allin Method) on suomalaisten keskustakehittäjien tuote. Menetelmä rajaa elävän keskustan, josta elinvoima mitataan. Keskeisintä on lauantaisin toimivien ”kuumien yritysten” kokonaismäärä, josta vähennetään tyhjät liikehuoneistot.

Elinvoimapäivitys tehdään kerran vuodessa. Näin selviää tarkasti keskustan elinvoiman kehityssuunta. Vuosimittausta nopeuttaa sähköinen alusta. Se edellyttää jalkautumista. Jo yhden tyhjän liiketilan täyttyminen nostaa elinvoimalukua (Vitality Index), joka on suhteutettu asukaslukuun. Näin voidaan vertailla kaupunkeja keskenään.

Noin puolet Suomen 50 suurimmasta kaupungista laskee nyt vuosittain elinvoimalukunsa. Kaupunkeja kiinnostaa, miten keskustansa kehittyy. Onko keskusta elinvoimaistumassa vai laimenemassa? Tulos vaihtelee kaupungeittain kertoen mm. erilaisten kehittämisinvestointien onnistumisesta sekä kaupungin maankäyttöpolitiikasta.

Keskustarakenteen ulkopuoliset kauppakeskukset sekä voimakkaat alakeskukset vaikuttavat elinvoimalukuun. Mitä elinvoimaisempi keskusta, sitä kestävämpi ekologisesti kaupunki on. Ja sitä pienempi koko kaupungin hiilijalanjälki on.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut