Teostolta päätös: Yön Joutsenlaulun Vain Elämää–sovitus oli luvaton ja laiton

Teosto totesi Yön Joutsenlaulusta tehdyn Vain Elämää-version luvattomaksi. Samalla se rikkoo myös tekijänoikeuslakia. Kappaleen on kirjoittanut yhtyeen alkuperäisjäsen Jussi Hakulinen. Jussi Lehtisalo

Pekka Ruissalo

Suomen Kuvalehti uutisoi, että Yön Joutsenlaulusta Vain Elämää-ohjelmaan tehty uusi sovitus oli luvaton. Asiasta teki päätöksen tekijänoikeusjärjestö Teosto. Jussi Hakulisen säveltämä ja sanoittama laulu ja siitä tehty sovitus herätti ohjelman uuden tuotantokauden alkajaisiksi paljon julkista keskustelua. Ohjelmassa laulun esitti Sunrise Avenue-yhtyeen Samu Haber

– Teoksen sointumaailmaa, sävellyskuviota, kappaleen tunnelmaa ja sointia muuntamalla on luotu identiteetiltään itsenäinen, tunnistettava kokonaisuus (uusi, luova sovituspanos). Kertosäkeen sointukudoksessa on uudessa versiossa melodisesti korostuneempi äänenkuljetus. Tekstiä on lyhennetty alkuperäisestä, perusteluissa todetaan.

Tekijänoikeuslain mukaan kappaleen saa esittää televisiossa, jos sen tekstiä, sävellystä ja sovitusta ei muunnella. Uudelleensovitukseen tarvitaan lupa laulun kirjoittajalta. Suomen Kuvalehti arvioi tapausta "merkittäväksi ennakkotapaukseksi" musiikkialalla ja musiikkiin pohjautuvien ohjelmien osalta.

– Toivottavasti ihmiset tämän myötä ymmärtävät, mitä tekijänoikeudet ovat. Niiden mukaan sävellykset ja sanoitukset ovat tekijöiden omaisuutta. En usko, että kovin moni on innoissaan siitä, kun heidän omaisuuttaan runnellaan, kommentoi Hakulinen asiaa lehdelle.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut