Geokätkö 15 maasta 23 tunnissa...? – Tämä porukka onnistui

HARRASTUS Pirkanmaalaiset rikkoivat epävirallisen maailmanennätyksen geokätköilyssä.

Harri Hirvasniemi ja Risto Roponen viettävät aikaa yhdessä ulkoilun merkeissä. Geokätköily on aikoinaan tuonut ystävykset yhteen. Sonja Sivonen

Sonja Sivonen

Nokialainen Harri Hirvasniemi löysi ensimmäisen geokätkön 14 vuotta sitten. Tuolloin lajia harrasti noin 50 ihmistä Suomessa ja kätköjä oli piilotettuna noin 200 kappaletta. Tällä hetkellä lajin aktiivisia harrastajia on Suomessa kymmeniä tuhansia ja kätköjä yli 50 000.

– Sisäpiirin lajista on kasvanut jokamiehen laji, joka työllistää minut tällä hetkellä. Järjestän erilaisia kursseja ja tapahtumia aiheeseen liittyen ja myyn esimerkiksi erilaisia harrastustarvikkeita, kuten kätkölippaita, Kiven alla Oy:n omistava Hirvasniemi kertoo.

Harrastus on tuonut mukanaan elannon lisäksi ystäviä, mukavia ulkoiluhetkiä, yli 24 000 kätköpaikan löytämisen ja epävirallisen maailmanennätyksen.

– Kävimme jo vuonna 2011 Veli-Pekka Elorannan, Risto Roposen ja Vesa Siltasen kanssa Euroopassa geokätköilyreissulla. Aloimme suunnitella uutta matkaa Eurooppaan vuoden 2016 keväällä, mutta silloin suunnittelupöydällä oli hupireissusta poikkeavaa matka, johon liittyi epävirallisen maailmanennätyksen tekeminen, Hirvasniemi kertoo.

Pirkanmaalaiset suunnittelivat tarkkaan, miten he toteuttaisivat ennätysyrityksen käynnistä 15 maan eri geokätköllä vuorokauden sisällä.

– Esimerkiksi kuuteen maahan tilattiin etukäteen tiemaksutarrat autoon, ja näiden lisäksi matkalla piti erikseen maksaa tiemaksuja kolmessa maassa. Kroatiassa meni rajamuodollisuuksissa 15 minuuttia. Toisinkin olisi voinut käydä, koska viikkoa aikaisemmin Kroatian rajalla oli ollut neljän tunnin jonot, kertoo Hirvasniemi.

Reitti kulki Hollannin, Belgian, Luxemburgin, Saksan, Ranskan, Sveitsin, Liechensteinin, Itävallan, Italian, Slovenian, Kroatian, Unkarin, Slovakian ja Tsekin kautta Puolaan.

– Reitin pituus oli 2031,4 kilometriä, ja matka ajettiin tila-autolla. Ajoin noin 15 tuntia putkeen, koska olen tottunut ajamaan pitkiä matkoja, Roponen kertoo.

Aikaisempi hollantilaisen porukan tekemä ennätysaika vuodelta 2011 oli 23 tuntia ja neljä minuuttia. Suomalaiset paransivat aikaa yli puoli tuntia: uusi ennätysaika on 22 tuntia ja 25 minuuttia.

– Ennätysyritys toteutettiin huhtikuussa 2017, ja saimme matkalle useita sponsoreita, tukijoita ja jopa satoja live-seuraajia sosiaalisessa mediassa. Matka oli haastava, mutta geokätköilyyn saa haastetta ilman maailmanennätysyrityksien tekemistäkin, virnistää Roponen.

Geokätköilyssä kätkön vaikeusaste arvioidaan asteikolla yhdestä viiteen, jossa yksi on kaikkein helpoin ja viisi vaikein.

– Kätköjä on pieniä ja suurempia, ja haastavimmat on piilotettu kolmen kilometrin syvyyteen mereen tai niin korkealle, että kätkölle on kiivettävä. Kyseessä ei kuitenkaan ole extreme-harrastus, vaikka kerran olen metsässä kylkiluuni murtanutkin. Itse nautin geokätköilyssä rennosta ulkoilusta, upeista maisemista, löytämisen ilosta ja hyvästä seurasta, Roponen hymyilee.

Geokätköily

Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa etsitään muiden harrastajien piilottamia geokätköjä GPS-paikantimen tai älypuhelinsovellusten ohjaamana.

Geokätkö on usein jonkinlainen purkki, joka sisältää vähintään lokikirjan. Siihen voi kirjoittaa löytöpäivämäärän ja nimimerkkinsä. Kätköihin voi liittyä myös tehtävien ratkaisemista tai muuta ohjelmaa.

Kätkön vaikeusaste arvioidaan asteikolla yhdestä viiteen, jossa yksi on kaikkein helpoin ja viisi vaikein. Geokätköilysivuilla ja GPS-laitteissa vaikeusasteikko on merkitty tähdillä.

Aluksi on luotava oma nimimerkki ja rekisteröidyttävä sivustolle www.geocaching.com, minne omia tuloksia voi kirjata ylös. Sivustolta näkyy myös kätköjen sijainti.

Geokätköillä voi esimerkiksi Geocaching, c:geo-, Cachly- ja CacheBird-sovelluksilla.

Geokätköily on alkanut Yhdysvalloista toukokuussa 2000. Maailmassa on tällä hetkellä kolme miljoonaa aktiivista geokätköä ja Suomessa yli 50 000.

Peruskätkö: kätkösivulla olevat koordinaatit osoittavat suoraan paikkaan, jossa on piilotettu rasia.

Multikätkö: kätkö koostuu useammasta etapista, jossa jokaisessa on vihje tai tieto, joka ohjaa seuraavalle etapille ja lopulta kätkölle. Etapeilla ei välttämättä ole purkkia, vaan kysessä voi olla myös niin sanottu laskumulti, jossa koordinaatit saa jonkin paikalta löytyvän luvun tai tiedon avulla. Laskumultille mukaan on otettava kätkökuvauksesta löytyvä laskukaava tai muut ohjeet, joilla koordinaatit saa muodostettua.

Mysteerikätkö: kätkörasian koordinaatit voi saada esimerkiksi ratkaisemalla jonkin arvoituksen, salakirjoituksen tai suorittamalla haasteen.

Geolodju: partiolaisten lodjun ja geokätkön yhdistelmä, jossa on yleensä koordinaattien lisäksi vinkkeihin perustuva tapa etsiä kätkö.

Wherigo-kätkö: yhteensopivassa laitteessa on pelattava pelitiedosto. Pelin läpi päästyään saa varsinaisen kätköpurkin sijainnin selville.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut