Nyt puhuu Tampereen ravintolaelämän Grand Old Lady – ”Pienet lapset kuuluvat ravintolaan!"

PUHEENAIHE Saara Sinivuori toivoo suomalaisen ravintolakulttuurin kehittyvän nykyisestä tilanteesta.

Tällä viikolla julkisuudessa on jälleen keskusteltu kiivain sanakääntein siitä, onko pienen lapsen paikka mukana ravintolassa vai ei. Asia nousi uudemman kerran esiin, kun Hanna Sumari otti aiheeseen kantaa kokemustensa kautta blogissaan. Yhteenvetona voi sanoa, ettei Sumari lapsen ja ravintolan yhdistelmästä innostunut.

Tampereen ravintolamaailman Grand Old LadySaara Sinivuori on aiheesta tismalleen toista mieltä. Aleksin Ravintoloita luotsaava nainen sanoo 45 vuoden kokemuksella, että lapsen paikka on ehdottomasti ravintolassa.

– Lapset käyttäytyvät enimmäkseen ja pääsääntöisesti hyvin. Jos vastaan tulee ongelmia, se johtuu usein siitä että ei ole käyty aiemmin ravintolassa ja lapsi on vähän pallo hukassa, että miten täällä pitäisi olla. Aikuisilta taas vaaditaan sitä, että aikuinen on läsnä ja keskustelee lapsensa kanssa. Siitä rakentuu myönteinen ravintolakokemus, Sinivuori sanoo.

Monista ravintoloista löytyy leikkinurkkaus ja kaikenlaista touhua, mikäli lapsen keskittyminen alkaa herpaantua. Tuo saattaa auttaa vanhempien ruokailukokemusta hetkessä, mutta tuottaa erilaisen reaktion kun siirrytään ruokailemaan perinteiseen ravintolaan, jossa leikkinurkkauksia ei löydy.

– Jos vertaa vaikkapa Ranskan ja Suomen ravintolakulttuureja, niin ei Ranskassa viedä lasta syömään pikaruokapaikkoihin vaan ihan oikeaan ravintolaan. Tästä näkökulmasta suomalainen ravintolakulttuuri on hiukan lapsenkengissä ja kaipaisi määrättyä kehittymistä.

Sinivuori toivoisi, että suomalainen ravintolakokemus olisi koko perheen yhteinen, kaivattu asia. Elämys, joka olisi kaikille myönteinen.

– Usein on niinkin, että aikuisetkin jännittävät kovasti ravintolassa. Se taas liittyy siihen, että odotukset on rakennettu turhan korkealle. Kokemuksen pitäisi olla sellainen, että tämä on tavallinen, arkinen osa elämää ja koko perheen yhteinen, tunnista kahteen kestävä tapahtuma.

Sinivuori on toki huomioinut senkin, että kasvatuksellinen suhde vanhemman ja lapsen välillä on ajan kuluessa muuttunut hyvin erilaiseksi kuin ennen.

– 1970-luvulla oli selvää, että lapset tottelevat vanhempiaan ja kasvattajasuhde toimii. Nykyisin tuntuu useasti pikemminkin siltä, että vanhemmat pelkäävät lapsiaan eivätkä tiedä miten niiden kanssa olla, Sinivuori hämmästelee nykytilannetta.

Saara Sinivuori

76-vuotias tamperelainen ravintola-alan monitoiminainen, eläkeläinen ja yrittäjä.

Aloitti Ravintola Aleksista, jonka perusti Tampereelle vuonna 1972.

Aleksin Ravintolat Oy:n perustaja, omistuksessa nykyisin muun muassa Laterna sekä Tiiliholvi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut