Hallitus kaatuu – keskustan ja kokoomuksen johto ei halua jatkaa Halla-ahon PS:n kanssa

Kaksi vuotta koossa ollut keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitus kaatuu.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo(kok.) kertoivat Twitterissä maanantaina aikovansa esittää omien puolueidensa eduskuntaryhmille, että edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Halla-ahon johtaman PS:n kanssa ei ole.

Eduskuntaryhmien on määrä kokoontua tänään illalla kello 19.30.

Sipilä ja Orpo julkaisivat samanlaiset Twitter-viestit iltapäivällä.

Keskustelut käyty. Yhteinen esityksemme Kesk./Kok. eduskuntaryhmille: ei edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Halla-ahon johtaman PS:n kanssa. — Juha Sipilä (@juhasipila) June 12, 2017

Keskustelut käyty. Yhteinen esityksemme Kesk./Kok. eduskuntaryhmille: ei edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Halla-ahon johtaman PS:n kanssa. — Petteri Orpo (@PetteriOrpo) June 12, 2017

Jussi Halla-aho sanoi omilla Facebook-sivuillaan, että perussuomalaiset olisi ollut valmis jatkamaan hallituksessa nykyisen hallitusohjelman pohjalta. Yhteistyö kaatui kuitenkin hallituksen maahanmuuttopoliittisen ohjelman noudattamiseen.

Sipilä ja Orpo ovat luvanneet kommentoida tilannetta tänään kello 17.

Sipilän ja Orpon todennäköisimpänä tavoitteena on pidetty koota uusi hallitus nykyisestä eduskunnasta.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi aiemmin maanantaina STT:lle, että RKP ei ole valmis hyppäämäänhallitukseen suinpäin.

Henriksson vaatii, että hallitusohjelma pitää neuvotella uusiksi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi SDP:n Demokraatti-lehdelle, että puolue on valmis hallitusneuvotteluihin, jos kutsu sinne tulee. Myös uudet vaalit voivat olla mahdolliset.

Oppositiossa etenkin vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on vaatinut Suomeen uusia eduskuntavaaleja.

Sen sijaan SDP:n Antti Rinne katsoi MTV:n haastattelussa, että uudet vaalit ovat vielä kaukana.