Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipilä ja Orpo: Hallitus kaatui arvoihin ja puheenjohtajiin – "Ihmisoikeudet eivät ole poliittista korrektiutta tai liturgiaa"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallituksen kaatuminen johtuu yhtenäisen arvopohjan puuttumisesta uuden perussuomalaisryhmän ja muiden hallituspuolueiden välillä.

Sipilän mukaan perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa oltaisiin voitu päästä yhteisymmärrykseen maahanmuuttopolitiikasta, EU-asioista ja hallitusohjelman yksityiskohdista, mutta puolueen arvopohjaa ei hallitusneuvotteluissakaan voida muuttaa. Sipilä, Orpo ja Halla-aho neuvottelivat tänään hallitusyhteistyön jatkamisesta.

–Hallitusohjelmaan on täysin mahdotonta kirjata kaikkea, mitä eteen tulee. Pitää olla riittävän tasaisesti rakennettu arvopohja, jotta voidaan tehdä päätöksiä ja kompromisseja sekä säilyttää toimintakyky. Tässä asiassa tuli kysymysmerkki vastaan, Sipilä summaa.

Halla-ahoväitti aiemmin tänään Facebookissa, että hallitusyhteistyö kaatui maahanmuuttopoliittisiin kysymyksiin.

–Tein selväksi, että nykyinen hallitusohjelma ja turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma riittävät perussuomalaisille, mutta edellytämme, että yhdessä sovitusta pidetään tarkasti kiinni, Halla-aho kirjoittaa Facebookissa.

Sipilän mukaan maahanmuuttopolitiikkaan on jo Soinin johtamien perussuomalaisten kanssa jouduttu kiristämään äärimmilleen. Halla-ahon kanssa käydyissä neuvotteluissa hänelle selvisi, että päätöksenteosta tulisi kiistakysymyksissä mahdotonta. Tämä oli Sipilän mukaan kuitenkin vain yksi hallituksen kaatumiseen johtaneista syistä.

Orpo oli Sipilän kanssa samoilla linjoilla ja otti vieläkin voimakkaammin kantaa perussuomalaisten arvoihin.

–Ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate ovat länsimaisen demokratian perusta, eivät poliittista korrektiutta tai liturgiaa. Samat asiat löytyvät YK:n perusoikeusjulistuksesta ja hallitusohjelmasta. Kokoomus ei voi olla sellaisessa mukana, joka ei tällaisia arvoja jaa, Orpo sanoo.

–Uusi perussuomalaiset on kovin erilainen puolue kuin puoluekokoukseen meni. Puolue, jota Soini rakensi 20 vuotta muuttui kahdessa vuorokaudessa sekä johdostaan että linjauksistaan. Uudet tehtävät eivät pyyhi pois sitä, mitä aiemmin on sanottu tai kirjoitettu. Paljon jäi keskusteluissa kysymyksiä auki, Orpo jatkaa.

Hallituksen kaatumisen syynä oli myös Halla-ahon päätös jatkaa Euroopan parlamentissa Brysselissä.

Hallituspuolueiden puheenjohtajien välinen yhteistyö olisi Halla-ahon suunnitelman mukaan tapahtunut suurilta osin välikäsien eli varapuheenjohtajien kautta. Perussuomalaisten varapuheenjohtajiksi valittiin viime lauantain puoluekokouksessa Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juha Eerola Kaikki kolme ovat puolueen sisällä niin sanottuja halla-aholaisia.

Sipilän mukaan Halla-aho olisi halunnut ministerinvaihdoksia, joita muut hallituspuolueet eivät olisi voineet hyväksyä.

–Halla-aho ei maininnut ministeriehdokkaiden nimiä, mutta hänen hyvistä vinkeistään voin päätellä, että kaikilla ministereillä ei olisi ollut sellaista luottamusta, joka täytyy olla, Sipilä summaa.

Lue lisää:

Tarvitaanko uudet eduskuntavaalit? – Tältä näyttää tulos, kun lukijat ovat antaneet 3 395 ääntä

Simon Elo: Soini olisi ansainnut puoluekokouksessa arvokkaammat jäähyväiset ja kiitokset

Vapaavuori: Kokoomus ei voi jatkaa perussuomalaisten kanssa hallituksessa – "Taktisia kuvioita voi pohdiskella päiväkausia, arvokysymyksiä ei"

Sipilä toppuuttelee puheita hallituskriisistä – "Maanantain jälkeen tiedetään"

Halla-aho: "Hallitusvastuu vaatii kompromisseja – myös muilta puolueilta"

Halla-ahon valinta hämmentaa muita – Li Andersson: Suomeen uudet eduskuntavaalit

Ville Niinistö Halla-ahon valinnasta: "Suomella ei ole varaa siihen, että tällainen puolue on hallitusvastuussa"

Paavo Väyrynen valmistautuu jo ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin – "Köyhän asiaa ajava vennamolaisuus jää kodittomaksi"

Halla-aho sai värisuoran puolueen johtoon – Huhtasaari–Hakkarainen–Eerola

Perussuomalaisten puoluesihteerikisa ratkesi vasta toisella kierroksella – Slunga-Poutsalo jatkaa

Toista kierrosta ei tarvittu – Halla-ahosta perussuomalaisten puheenjohtaja