Miten Niskavuori taipuu musikaaliksi? Tässä Tamperelaisen arvio Pyynikin kesäteatterin näytelmästä

Pyynikillä eletään vahvoja tunteita. Niskavuoren nuori emäntä Loviisa, vas, Maria Pere, näkee aviomiehensä Juhanin - Mikko Nousiainen - ja meijerska Malviinan - Elina Keinonen - syleilyn. Katariina Fleming

toimitus

Hella Wuolijoki, vuoteen 1908 Ella Murrik, syntyi vuonna 1886 Etelä-Virossa. Hän tuli opiskelemaan Helsingin yliopistoon ja avioitui Sulo Wuolijoen kanssa. Vuolijoen kartano Hauholla on ollut esikuvana Niskavuori-sarjaan ja vahvat näytelmät ovat suomalaisen teatterin kivijalka.

Niskavuori -näytelmistä on tehty satoja erilaisia tulkintoja, mutta vain yksi musiikkinäytelmä. Miika Muranen ohjasi Lahden kaupunginteatteriin Niskavuoren naiset vuonna 2013. Nyt Muranen ohjasi ja teki musikaalisovituksen Niskavuoren nuoresta emännästä Pyynikille.

Alkuun tuntui oudolta ajatus Niskavuoresta musiikkinäytelmänä. Kun teksti on niin väkevä, tarvitseeko se musiikkia? Tuoko se oleellisesti jotain uutta tarinaan? Entä tanssit, joita koreografi Jenni Nikolajeff on suunnitellut? Vastata voi kyllä tai ei – nyt tehtiin ennen näkemätön ja paikoin raivokaskin tulkinta. Saaga Ensemblen säveltämä ja sanoittama musiikki on reipasta power-folkia ja näyttelijät taitavia laulajia. Ylitse muiden on Petra Karjalaisen Heta. Musta näyttävä puku ja leveällä vyöllä roikkuvat talon avaimet paljastavat kenellä on talossa valta.

Taloon tulee kuitenkin nuorikko, Loviisa (Maria Pere), joka on naitu rikkautensa vuoksi. Nuorella Juhani-isännällä (Mikko Nousiainen) on suhde meijerska Malviinan (Elina Keinonen) kanssa ja yhteinen lapsi.

Talon etu on vaatinut ottamaan rahakkaan vaimon, Juhani ei silti halua luopua rakkaudestaan.

Hänet valitaan valtiopäivämieheksi valtakunnan asioita hoitamaan, mutta omaa elämäänsä hän ei saa järjestykseen. Loviisa lähettää Malviinan Pohjanmaalle töihin, Juhani etsii häntä kuin vimmassa. Kolmiodraama hehkuu väkevänä taitavien näyttelijöiden tulkitsemana.

Alkuperäisestä Hella Wuolijoen tekstistä poiketen loppuratkaisu on muutettu. Juhani ei miehistykään, vaan lähtee Malviinan kanssa. Loviisan parahdus ”Suuri Jumala taivaassa, anna minulle rakkautta” muuttuu tässä tulkinnassa vihaiseksi huudoksi.

Pyynikillä nähdään monia upeita kohtauksia. Vanhan emännän kuolema on vavahduttavan hienosti kuvattu ja saattokulkue tavattoman kaunis ja koskettava.

Suuria tunteita uhkuu kohtaus, jossa Loviisalle selviää Juhanin ja Malviinan rakkaus. Loviisa katoaa ja suuri väkijoukko etsii häntä. Petra Karjalainen johtaa järisyttävän voimakasta laulua ja tanssia.

Marjaana Mutasen pukusuunnittelu tukee oivallisesti tarinaa. Loviisa on alussa lempeän sinisessä mekossa, sitten tummemmassa ja lopuksi mustassa. Malviinan valkoinen pusero ja tulipunaisena liehuva hame ilmentävät intohimoa. Puiden lomassa vilkkuva helma näkyy usein: vaikka Malviina ei ole paikalla, hän on mielissä.

Liisa Ikonen on tavoittanut Niskavuoren taloon vihreillä väreillä harmonisen tunnelman.

Huumoria esitykseen tuovat Kake Aunesnevan Ruoti-Joonas ja Puntti Valtosen Herrassyötinki. Kielipoliittisen keskustelun osuutta olisi tosin voinut lyhentää, se söi näytelmän tehoa.

Niskavuoren nuori emäntä

Teksti Hella Wuolijoki

Musikaalisovitus ja ohjaus Miika Muranen

Musiikki Saaga Ensemble

Musiikin sovitus Joonas Mikkilä

Koreografia Jenni Nikolajeff

Lavastussuunnittelu Liisa Ikonen

Pukusuunnittelu Marjaana Mutanen

Kampausten ja maskien suunnittelu Johanna Vänttinen

Äänisuunnittelu Kirsi Peteri ja Jori Tossavainen

Rooleissa Mikko Nousiainen, Maria Pere, Olli Riipinen, Petra Karjalainen. Ronja Alatalo, Sari Havas, Puntti Valtonen, Elina Keinonen, Heidi Kirves, Anna Pukkila, Kake Aunesneva, Laura Hänninen, Jenni Nikolajeff, Helena Wallin, Annina Rubinstein, Teemu Koskinen, Anssi Valikainen, Miikka Wallin, Jani Rasimus

Niskavuoren bändin kapellimestari Joonas Mikkilä

Ensi-ilta 16.6.2017 Pyynikin kesäteatterissa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.