Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Emme pystyneet pitämään Tonya pystyssä" – Näin muistelee Veikko Vallin nyrkkeilypersoonan viimeisiä vuosia

Keväällä 2003 osa suomalaisista lensi todennäköisesti selälleen, kun eduskuntavaalien tuloslaskenta valmistui. Helsingin vaalipiiristä eduskuntaan suorastaan huudettiin noina aikoina paremmin showpainijana tunnettu Tony "Viikinki" Halme Ääniä tärähti tiskiin 16 390 ääntä. Samasta vaalipiiristä suosiossa meni edelle vain SDP:n Paavo Lipponen, esimerkiksi sittemmin pääministeriksi valittu keskustan Anneli Jäätteenmäki jäi henkilökohtaisessa äänimäärässä toiseksi. Valtakunnallisia äänimääriä vertailtaessa Halme löytyi sijalta viisi.

Valinta teki eetvarttia Halmeen puolueelle Perussuomalaisille ja puheenjohtaja Timo Soinille, jotka olivat siihen asti tuskailleet alhaisen kannatuksen kanssa. Pitkälti Halmeen ansiosta puolue sai eduskuntaan kolme kansanedustajaa – pitkään yksin eduskunnassa istunut Raimo Vistbacka sai kaverin Halmeesta ja Uudeltamaalta valitusta Timo Soinista.

– Kiersimme Halmeen kanssa kauppakeskuksia ja kaikenlaisia tilaisuuksia. Tony oli alunperin markkinoimassa firmani tuotetta, Viking Power-palautusjuomaa. Sitten ajatus kehittyi siitä sellaiseksi, että pistetään samalla höngällä Tony eduskuntaan asti.

Suosio nousi nopeasti räjähdysmäiseksi. Halmeen lausunnot osuivat ja upposivat varmasti kaikilla mahdollisilla tavoilla. Maahanmuuttajista käytetyt puheenvuorot hirvittivätkin.

– Nykypäivän maahanmuuttokriittisiin puheisiin niissä oli se ero, että Tonylla oli aina huumoria mukana. Nykyisillä poliitikoilla ei paljon huumoria löydy.

Nopeata nousua seurasi nopea tuho. Vallinin mukaan Halmeen ympärillä oli useampia ihmisiä, jotka kaikki olivat erittäin voimakastahtoisia ja kaikilta löytyi halua myös auttaa Tonyä. Sekään ei auttanut. Nopeasti kansanedustajataipaleen alun jälkeen alkoi päihdekierre, joka ei enää tässä elämässä katkennut.

– Kaikki meni alas mitä tarjottiinkin. Oli alkoholia, oli hormoneja, oli huumausaineita. Neljän ihmisen voimin yritettiin pitää Tony tässä maailmassa, mutta oli se vaikeata kun kaveri päätti yhtäkkiä lähteä aivan toiselle puolelle Suomea ryyppäämään, Vallin kuvaa.

Jo samana vuonna tapahtui. Heinäkuussa 2003 Halme laukaisi amfetamiinin vaikutuksen alaisena pistoolin asunnossaan. Lopulta Halme joutui koomaan, ja oli koomassa kolme viikkoa. Vallin arvelee, että tuosta aiheutunut happivaje aiheutti miehessä pysyvän aivovaurion.

– Tony ei ollut sen jälkeen sama ihminen, Vallin huokaa.

Kuusi ja puoli vuotta tästä myöhemmin Tony Halmeen elämä loppui. Hänet löydettiin kotoaan 10. tammikuuta vuonna 2010. Aiemmat vuodet olivat tuoneet lisää tuomioita muun muassa rattijuopumuksesta. Kuluttava elämä oli vienyt ex-nyrkkeilijän myös suljetulle osastolle, ja avioliitto Katja-vaimon kanssa oli päättynyt. Avioeroa olivat edeltäneet monet erittäin rankat tapahtumat kotiolosuhteissa.

– Vanhan jossittelu on elämässä turhaa, mutta olen monta kertaa miettinyt mitä olisin itse voinut tehdä Tonyn osalta toisin. Emme pystyneet pitämään Tonya pystyssä.