"Emme pystyneet pitämään Tonya pystyssä" – Näin muistelee Veikko Vallin nyrkkeilypersoonan viimeisiä vuosia

Veikko Vallin näki lähietäisyydeltä Tony Halmeen nousun ja tuhoutumisen. Arkisto / Juha Perämäki

Pekka Ruissalo

Keväällä 2003 osa suomalaisista lensi todennäköisesti selälleen, kun eduskuntavaalien tuloslaskenta valmistui. Helsingin vaalipiiristä eduskuntaan suorastaan huudettiin noina aikoina paremmin showpainijana tunnettu Tony "Viikinki" Halme Ääniä tärähti tiskiin 16 390 ääntä. Samasta vaalipiiristä suosiossa meni edelle vain SDP:n Paavo Lipponen, esimerkiksi sittemmin pääministeriksi valittu keskustan Anneli Jäätteenmäki jäi henkilökohtaisessa äänimäärässä toiseksi. Valtakunnallisia äänimääriä vertailtaessa Halme löytyi sijalta viisi.

Valinta teki eetvarttia Halmeen puolueelle Perussuomalaisille ja puheenjohtaja Timo Soinille, jotka olivat siihen asti tuskailleet alhaisen kannatuksen kanssa. Pitkälti Halmeen ansiosta puolue sai eduskuntaan kolme kansanedustajaa – pitkään yksin eduskunnassa istunut Raimo Vistbacka sai kaverin Halmeesta ja Uudeltamaalta valitusta Timo Soinista.

– Kiersimme Halmeen kanssa kauppakeskuksia ja kaikenlaisia tilaisuuksia. Tony oli alunperin markkinoimassa firmani tuotetta, Viking Power-palautusjuomaa. Sitten ajatus kehittyi siitä sellaiseksi, että pistetään samalla höngällä Tony eduskuntaan asti.

Suosio nousi nopeasti räjähdysmäiseksi. Halmeen lausunnot osuivat ja upposivat varmasti kaikilla mahdollisilla tavoilla. Maahanmuuttajista käytetyt puheenvuorot hirvittivätkin.

– Nykypäivän maahanmuuttokriittisiin puheisiin niissä oli se ero, että Tonylla oli aina huumoria mukana. Nykyisillä poliitikoilla ei paljon huumoria löydy.

Nopeata nousua seurasi nopea tuho. Vallinin mukaan Halmeen ympärillä oli useampia ihmisiä, jotka kaikki olivat erittäin voimakastahtoisia ja kaikilta löytyi halua myös auttaa Tonyä. Sekään ei auttanut. Nopeasti kansanedustajataipaleen alun jälkeen alkoi päihdekierre, joka ei enää tässä elämässä katkennut.

– Kaikki meni alas mitä tarjottiinkin. Oli alkoholia, oli hormoneja, oli huumausaineita. Neljän ihmisen voimin yritettiin pitää Tony tässä maailmassa, mutta oli se vaikeata kun kaveri päätti yhtäkkiä lähteä aivan toiselle puolelle Suomea ryyppäämään, Vallin kuvaa.

Jo samana vuonna tapahtui. Heinäkuussa 2003 Halme laukaisi amfetamiinin vaikutuksen alaisena pistoolin asunnossaan. Lopulta Halme joutui koomaan, ja oli koomassa kolme viikkoa. Vallin arvelee, että tuosta aiheutunut happivaje aiheutti miehessä pysyvän aivovaurion.

– Tony ei ollut sen jälkeen sama ihminen, Vallin huokaa.

Kuusi ja puoli vuotta tästä myöhemmin Tony Halmeen elämä loppui. Hänet löydettiin kotoaan 10. tammikuuta vuonna 2010. Aiemmat vuodet olivat tuoneet lisää tuomioita muun muassa rattijuopumuksesta. Kuluttava elämä oli vienyt ex-nyrkkeilijän myös suljetulle osastolle, ja avioliitto Katja-vaimon kanssa oli päättynyt. Avioeroa olivat edeltäneet monet erittäin rankat tapahtumat kotiolosuhteissa.

– Vanhan jossittelu on elämässä turhaa, mutta olen monta kertaa miettinyt mitä olisin itse voinut tehdä Tonyn osalta toisin. Emme pystyneet pitämään Tonya pystyssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereen päivän ohjelmahaku on auki nyt – tervetulleita ovat kaikki avoimet yleisötilaisuudet
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 7. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 8. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 9. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 10. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 11. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 12. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 13. Niittyjuhlat järjestetään jälleen sunnuntaina – ota koko päivän ohjelma talteen tästä jutusta
 14. Löytyykö Ilveksen kakkosjoukkueelle ollenkaan pysäyttäjää? – Nyt kaatui TPV paikallisottelussa selvin lukemin
 15. Tampereelle nuorten kulttuurikeskus, joka onkin jo vanha tuttu – "Myös nuorilla on paljon mahdollisuuksia luoda omaa kulttuuria ja tuoda sitä näkyville"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 2. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – Kesärannassa 40 vierasta
 7. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 8. Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"
 9. Sähköpyörämyymälä Electrobike avasi ovensa Tampereen Lielahdessa – "Pinta-alalla ja valikoimalla mitattuna Pohjoismaiden suurin"
 10. Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus ottaa Wilman käyttöön elokuun alussa
 11. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 12. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?
 13. Sauli Cityn ohjat ottaneella Johanna Mäkisellä yrittäjähenkisyys tulee verenperintönä: "Kun päiväkodista muut toivat piirustuksia kotiin, minä myin omani"
 14. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 15. Omakotitalo tuhoutui palossa Tesomalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.