Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veikko Vallin: Tony Halme suunnitteli omaa Viikinki-puoluetta

Kaupunkilehti Tamperelainen on juhannuksen tienoilla käsitellyt kaupunginvaltuutettu Veikko Vallinin (TaPu) muistoja liittyen jo edesmenneeseen Tony Halmeeseen. Halmetta voidaan pitää ensimmäisenä suoranaisella äänivyöryllä valittuna perussuomalaisena kansanedustajana. Halme valittiin eduskuntaan keväällä 2003, ja tuo valinta pukkasi entisen ammattinyrkkeilijän tielle josta ei enää paluuta takaisin ollut. Halme menehtyi tammikuussa 2010. Vallin oli keskeinen henkilö Halmeen vaalikampanjan takana.

Vallin muistelee nyt Iltalehden haastattelussa, että Halme suunnitteli 2000-luvun alussa myös omaa Viikinki-puoluetta. Vallin työskenteli kansanedustaja Halmeen avustajana ja kaksikko mietti oman puolueen ja ryhmän perustamista tosissaan.

– Soitin eduskunnan tietopalveluun ja tiedustelin, mitä oman puolueen ja eduskuntaryhmän perustaminen tarkoittaisi ja mitä se vaatisi. Tunnin kuluttua Raimo Vistbacka soitti ja huusi puhelimessa, mitä te oikein olette kyselleet.

– Ilmeisesti Soini ja Vistbacka saivat sitten Tonyn puhuttua ympäri, että olemassa olevassa puolueessa ja ryhmässä on parempi jatkaa. Soinin ohjeet olivat, että kansalle pitää puhua yksinkertaisia asioita, Vallin arvelee.

Mies uskoo, että Viikinki-puolueen tyyppinen idea voisi toimia nyt Jussi Halla-ahon johtamassa Perussuomalaisissa.

– Nyt jäljelle jäänyt osa perussuomalaisista voi olla samanlainen kuin se Viikinki-puolue, jota Tonyn kanssa 15 vuotta sitten suunniteltiin. Puolue, joka ajaa yrittäjyyttä, taloutta ja turvallisuutta. Uskon, että meilläkin käy niin, että vihervasemmisto kasvaa, samoin oikeistopopulistit, mutta keskipuolueet sulavat.