"Esille ovat nousseet perinteiset asioidenhoitajapuolueet" – Politiikan asiantuntija: Korona katkaisi kaksinapaistumisen vihreiden ja persujen ympärille

Näkökulma: Asiantuntijan mukaan korona katkaisi poliittisen polarisoitumisen virheiden ja perussuomalaisten ympärille.

Pertti, korona-Suomessa on eletty nyt 1,5 kuukautta. Minkälaisen jäljen se on jättänyt poliittiseen elämään?

– Demareille sopii valtionhoitajapuolueen rooli. Opposition asema ei ole helppo, kun ideologisia ratkaisuja tilanteeseen ei löydy. Vastikään edesmennyt Pertti Paasio puhui toteutumattoman vaihtoehdon mysteeristä. Emme voi tietää, mihin toinen vaihtoehto olisi voinut johtaa. Toisaalta mitä enemmän hallitus tekee päätöksiä, sen suuremmaksi virheiden mahdollisuus kasvaa.

Kokoomuksen passiivisuutta on moni ihmetellyt, mutta vielä hiljempää ovat olleet perussuomalaiset ja vihreät.

– Tässä on tapahtunut iso muutos. Ennen korona-aikaa ennakoitiin, että politiikka Suomessa polarisoituu tulevaisuudessa vääjäämättä vihreiden ja perussuomalaisten vastakkainasettelun ympärille. Nyt korona näyttää katkaisseen tuon kehityksen ainakin väliaikaisesti. Identiteettipuolueiden sijaan nyt esille ovat nousseet perinteiset asioidenhoitajapuolueet.

Ja sitten vielä katse kristallipalloon... Miltä näyttää?

– Poliittinen keskustelu kiihtyy koko ajan. Kansalaisten pinna kiristyy neljän seinän sisällä ja poliitikkojen kuntavaalien lähestyessä.

Oikeusministeriön pitää alkaa kiireen vilkkaa valmistelemaan lakia nettiäänestyksestä.

Miten korona heijastuu Tampereelle? Syksyllä on edessä muun muassa ratikkavaltuusto, osa 2.

– Muut asiat jäävät koronan varjoon, mutta ensi vuoden budjetin tekoa tämä varmasti hankaloittaa ja viivästyttää. Ennen sen lyömistä lukkoon pitäisi tietää myös se, miten valtio suhtautuu kunnille tuleviin koronakuluihin.

Joko tässä tilanteessa nimeät demarit tulevaksikin pormestaripuolueeksi?

– Tämän hetkinen tilanne viittaa siihen. Nyt paikka on vahva, mutta vaaleihinkin on vuosi aikaa.

Olet julistanut, että kansanedustajien saati ministerien ei pitäisi istua kaupunginvaltuustoissa. Onko demarien voitto kirkossa kuulutettu, vaikka pääministeri Sanna Marin ei lähtisi ehdolle Tampereella?

– Olen yhä sitä mieltä, että kansanedustajien ei pidä istua valtuustoissa. Jos silti pitäisi veikata, niin uskon Marinin lähtevän ehdolle. Hän on kuitenkin koko ajan viestinyt olevansa kiinnostunut kunnallispolitiikasta.

Kuntavaaleihin on vuosi aikaa. Mitähän tässä vielä lähikuukausien aikana nähdään...

– Ainakin oikeusministeriön pitää alkaa kiireen vilkkaa valmistelemaan lakia nettiäänestyksestä. Me emme saa joutua tilanteeseen, jossa äänestämään menoa pitää pelätä. Valmius pitää olla, kun uusia kriisejä tulee tulevaisuudessa eteen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut