Koronatartuntojen nollapäivät eivät hätkäytä Taysin osastonylilääkäriä – "Tällainen on pienten lukujen leikkiä"

Pandemia: Tartuntatilanne on saatu hyvin hallintaan Pirkanmaalla. Osastonylilääkäri Jaana Syrjänen kuitenkin muistuttaa, ettei tautia ole vielä voitettu.

Koronatestejä otetaan Pirkanmaalla useita satoja päivässä, kertoo Taysin osastonylilääkäri Jaana Syrjänen. Risto Aalto/Keskisuomalainen
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Korona vaikuttaisi hieman hellittäneen Pirkanmaalla lukemien valossa. Viime viikolla koettiin sellainenkin harvinaisuus, että vastaan tuli ensimmäinen täysin nollapäivä Pirkanmaalla. Parina päivänä on käynyt niin, ettei ole todettu yhtään uutta tapausta.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että tällainen on pienten lukujen leikkiä. Se että jonain päivänä ei löydy yhtään tapausta, on sattumaa, sanoo Taysin infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen.

Maakunnan tilanne on tasaantunut, mutta Syrjänen huomauttaa että rajoitustoimien ansiosta tilanne on tasaantunut koko maassa.

– Tällä hetkellä meillä on tosiaan hyvin rauhallinen tilanne Pirkanmaalla. Testejä on otettu paljon, mutta tautia on löydetty vähän. Testejä otetaan päivittäin useita satoja: Fimlabissa tutkitaan keskimäärin 300 pirkanmaalaisten näytettä päivittäin, yksityiset laboratoriot vielä sen päälle, Syrjänen kuvailee.

Pirkanmaalla otetaan testejä Fimlabin kahdessa näytteenottopisteessä Tampereella ja tämän lisäksi terveyskeskusten päivystyksissä, Acutassa ja sairaaloissa.

Syrjänen ei halua lähteä veikkailemaan sitä ajankohtaa, koska pandemiahuippu voisi olla. THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen arveli viikonloppuna, että syksyn puolelle voisi mennä Suomessa. Optimistisimmat matkan varrella kuullut kommentit ovat asettaneet ajankohtaa kesäkuuhun.

– Mahdotonta sanoa tässä vaiheessa. Pian tulevat hallituksen linjaukset myös vaikuttavat tietysti vahvasti lopputulokseen. Ollaan siinä vaiheessa, että mahdotonta nyt ennustaa. Suomen kohdalta tilanne ei kuitenkaan ole ohi, sen voi sanoa, Syrjänen muotoilee.

Rajoitustoimista on ehdottomasti ollut kuitenkin hyötyä, Syrjänen pohtii.

– Pirkanmaalla olemme seuranneet sitä strategiaa mitä hallitus on linjannutkin. Loputtomiin yhteiskuntaa ei voi pitää toki suljettuna, joten muita vaihtoehtoja pitää myös löytyä. Nyt täytyy lähteä sille tielle, jossa rajoitustoimia puretaan järkevässä järjestyksessä, joista koulujen lähiopetuksen aloittaminen on asia, jota päättäjät nyt vakavasti punnitsevat, Syrjänen luonnehtii.

Hän pitää tärkeänä, että samalla jatketaan aktiivista hengitystieinfektio-oireisten testaamista, löydettyjen tapausten eristämistä ja hoitamista sekä altistuneiden tavoittamista ja asettamista karanteeniin.

Julkisuus on tullut korona-aikana myös osaksi Jaana Syrjäsen elämää.

– Infektiotaudit ovat aina kiinnostaneet ihmisiä, joten on luonnollista että soitellaan, Syrjänen kuvaa.

Näin pandemia on edennyt

Tiistaina aamupäivällä kerrottiin, että Pirkanmaalla on todettu kolme uutta koronatartuntaa. Yhteensä tapauksia oli tiistaiaamuna 197.

Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kerrottiin maanantaina, että se on voinut aloittaa asiassa myös kiireettömät hoidot ja vastaanotot.

Sunnuntaina ei todettu yhtään uutta koronatartuntaa Pirkanmaalla.

Tampereella on todettu 115 tartuntaa. Sastamala on listan toisena 15 tartunnalla ja Kangasala ja Valkeakoski ovat listan kolmantena (13 tartuntaa per kunta).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut