Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä korona-ajan yksi iso kysymys: Väsyykö koira, kun perhe on koko ajan kotona?

Eläimet: Maailman poikkeustila on vaikuttanut myös lemmikkieläinten arkeen, kertovat kouluttajat.

Korona-aika ja sen seurauksena tullut etätyö on vaikuttanut myös lemmikkieläinten arkeen. Ensisijaisesti hevosten ja kissojen kouluttamista työkseen tekevä Tua Onnela kertoo, että tietyt ongelmatapaukset on voinut juontaa suoraan seurauksena korona-ajasta.

– Päivärytmi on eläimillä hukassa niin kissa- ja koira-asiakkailla, kun perhe onkin nyt enemmän kotona. Keskeinen ongelma on ollut se, että lemmikki ei saa nukuttua niin paljon kuin olisi tarpeellista. Monesti kissat ja koirat nukkuvat päivällä silloin kun omistaja on poissa, nyt sitten kun omistajat on paikalla niin eivät saa rauhoituttua levolle, voi tulla liikarasitusongelmia sitten. Unenpuute voi aiheuttaa stressikäytöstä, Onnela kuvailee.

Ylöjärveläisen Koirakoutsin Krista Karhu on kiinnittänyt huomiota samaan.

– Monet koirat eivät oikein osaa levätä, kun tarkkailevat koko ajan mitä omistaja siellä puuhastelee.

Sitten on erikseen niin sanottu yliaktiivisen kissan ongelma.

– Sellaista on ollut muutamillakin asiakkaalla. Kissa tietysti on aktiivinen ja tarvitsee tekemistä, mutta yleensä kissa nukkuu päivisin: silloin kun perhe on poissa kotoa, töissä tai koulussa, sanoo Tua Onnela.

Nyt kannattaa nauttia ajasta lemmikin kanssa.

Tua Onnela

Seuraukset menevät kategoriaan ”mikään viihdyttäminen ei enää riitä”.

– Lopputuloksena kissa ei enää pysty rauhoittumaan ja siinä käy niin, että kissan viihdyttäminen alkaa mennä vähän mahdottomaksi. Apua kuitenkin vaivaan löytyy helposti: kun kissan elämään palautuu rytmi, tilanne helpottuu nopeasti ja eläimen stressitaso painuu alemmas, Onnela kuvailee.

Etätyössä on Krista Karhun mukaan lemmikin näkökulmasta ehdottomasti paljon hyviä puolia.

– Eläimen ei tarvitse olla yksin, monet ottavat asian hyvin kun voivat rentoutua kun emäntä ja isäntä ovat kotona. Paljon riippuu koiran omasta luonteesta ja persoonasta, Karhu pohtii.

Tua Onnela nimeää yhden eläimen, jolle korona-aika on tehnyt erityisen paljon hyvää. Kyse on siis hevosista.

– Nimenomaan sellaiset hevoset, jotka kilpailevat paljon. Niiden näkökulmasta katsottuna ei ole ollut yhtään huono juttu, että stressiä on vähemmän ja omistajalla on taas vastaavasti aiempaa enemmän aikaa. Olen halunnutkin hevosen omistajille sanoa, että jos on huolissaan vaikka kilpailutavoitteista, niin voi ihan hyvin olla että tämän jälkeen hevonen on jo paljon paremmassa iskussa kuin on aiemmin ehkä saattanut ollakaan – tauko pitää hyvää ja aiheuttaa eläimelle hyvän vireystilan, Onnela kertoo näkemyksenään.

Tua Onnela toivoo, että eläimenomistajat osaavat nauttia poikkeuksellisesta tilanteesta – ja toisaalta myös varautua siihen, että koronaeristyskin päättyy joskus. Kunnollinen ennakointi auttaa myös elämässä lemmikkieläimen kanssa.

– Vanhaan palataan, eli koronan päätyttyä tulee sitten taas uusi rytmi – jos omistaja vaan yhtäkkiä palaa kouluun, niin sitten voi tullakin ongelmia. Siihen kannattaa alkaa ajoissa varautua, sitä on hyvä miettiä ajoissa etteivät asiat sitten tule yllätyksenä eläimelle. Nyt olisi hyvä nauttia oman eläimen kanssa kaikenlaisista asioista, ja vähän ehkä antaa periksikin isommista vaatimuksista. Nyt kannattaa keskittyä siihen, mikä on hyvin, Onnela opastaa lemmikinomistajia.