Tätä miettivät uimarit nyt tosissaan: Koska pääsee uimaan? – Tampereella saa harjoitella altaassa vain yksi

Korona-aika on pakottanut uimarit luoviin ratkaisuihin. Tässä TaTU:n uimari, 11-vuotias Olivia Saukko esittelee kuminauhaharjoittelua. Juho Allonen
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Koronavirus on tuonut myös uimarit erikoiseen tilanteeseen. Tampereella on kevään aikana päässyt veteen vain yksi uimari, kuvassa oleva olympiavalmennettava Ida Hulkko.

Muut ovat joutuneet sen sijaan soveltamaan harjoitusohjelmiaan melkoisestikin: veteen ei ole korona-aikana asiaa.

– Tilanne on eittämättä todella haastava. Se kysyy luovuutta valmentajilta ja varsinkin sitä, että nuoret ihmiset motivoituvat harjoittelemaan omatoimisesti. Jokaiselle päivälle on tehty toki harjoitusohjelmat ja valmentajat ovat urheilijoihin yhteydessä, mutta tarkkailu ja seuranta on tietysti haastavaa, kertoo TaTU:n varapuheenjohtaja Sauli Kotti Tamperelaiselle puhelimitse.

Tokion olympialaisiin tosimielellä tähtäävä 21-vuotias Ida Hulkko on mainitun seuran urheilijoita. Muut tamperelaisuimarit ovat olleet altaassa viimeksi maaliskussa.

– Uintia ei pysty tällä hetkellä harrastamaan missään, ja tuskinpa on niin että uimahallit nyt ensimmäisinä liikuntapaikkoina Suomessa avautuvat. Sitä henkeä ei ole vielä näkynyt että kukaan olisi lajia lopettamassa, mutta jos tilanne jatkuu kauhean pitkään, tietysti sitäkin pelkoa on olemassa. Jos jollain uimarilla on ollut aiempi ajatus lopettamisesta, tämä tietysti voi nopeuttaa sitä, Kotti pohtii.

Uinti Tampereen valmennuspäällikkö Mika Kekäläinen jakaa kollegansa huolen.

– Heitäkin varmasti on, joilla on vaikeuksia motivoitua. He ovat varmastikin niitä, jotka kokevat harjoittelun työnä ja kilpailut palkintoina, Kekäläinen pohtii.

Hän näkee poikkeustilanteessa myös hyviä puolia.

– Urheilija voi keskittyä esimerkiksi vanhojen vammojen kuntouttamiseen ja mahdollisten fyysisten puutteiden kehittämiseen. Ne ovat sellaisia asioita joihin nyt on kannattanut tarttua kun on tavallaan enemmän aikaa, Kekäläinen sanoo.

– Siinä vaiheessa kun koulunkäynti katsotaan turvalliseksi, varmasti rajoituksia puretaan sillä tavalla että uimahalliinkin jo pääsee. Uimahalli on kuitenkin sellainen paikka että virukset eivät niissä olosuhteissa kauhean hyvin menesty, Kekäläinen pohtii.

Harjoituskauden alkua on suunniteltu heinäkuuhun.

Fakta

Uinti koronan aikaan

Koronapandemia on pakottanut myös uimarit ja uintia harrastavat pois altaista.

Tampereella uima-altaassa voi tällä hetkellä harjoitella poikkeusluvalla vain yksi urheilija: hän on olympiavalmennettava Ida Hulkko.

Uimarit ovat saaneet oheisharjoitteita, joihin kuuluu muun muassa lenkkeilyä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut