Uudesta Sara Hildénin taidemuseosta yhteistyösopimus – Finlaysonille tulevasta rakennuksesta arkkitehtikilpailu

Sara Hildénin taidemuseon nykyinen rakennus Särkänniemessä on päässyt huonoon kuntoon.
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampereen kaupunki ja työeläkeyhtiö Varman omistama Tampereen Kiinteistö Invest Oy ovat solmineet ehdollisen yhteistyösopimuksen museolle tarkoitetun tontin asemakaavoituksen valmistelusta.

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi yhteistyösopimuksen maanantaina.

Sara Hildénin taidemuseo toimii nykyään Särkänniemen alueella. Museo tarvitsee lisätilaa näyttelytoiminnan kehittämiseen ja oman kokoelman esillä pitämiseen. Nykyinen museorakennus on huonossa kunnossa ja vaatisi joka tapauksessa perusparannusta. Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi syksyllä 2019 linjauksen, jonka mukaan kaupunki ja Varma yhteistyössä Sara Hildénin säätiön kanssa selvittävät museon sijoittumista Finlaysonin alueelle.

– Yhteistyösopimus on jälleen uusi askel kohti uutta rakennusta, joka parantaa taidemuseon toimintaedellytyksiä monin eri tavoin. Uuden rakennuksen sijoittuminen Finlaysonin alueelle vahvistaisi Tampereen keskustan länsipuolen elinvoimaa ja vetovoimaa. Lisäksi se sopii oivallisesti osaksi hakuamme Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) Tampereen kaupungin tiedotteessa.

Nyt hyväksytyn yhteistyösopimuksen mukaan Finlaysonin alueen maanomistajat Varma ja Tampereen kaupunki kehittävät rakentamiskelpoisen tontin taidemuseolle. Asemakaavan valmistelua varten järjestetään taidemuseon suunnittelukilpailu Suomen Arkkitehtiliiton kanssa ja heidän kilpailusääntöjen mukaisena kansainvälisenä yleisenä arkkitehtuurikilpailuna.

Arkkitehtuurikilpailun kustannukset jaetaan osapuolten kesken puoliksi. Alustava arvio kilpailun toteutuksesta on noin 240 000 euroa. Asemakaavamuutoksen jälkeen muodostettava tontti luovutetaan perustettavalle kiinteistöosakeyhtiölle, jonka osakkaita tulevat olemaan työeläkeyhtiö Varman ja kaupungin lisäksi Sara Hildénin säätiö.

Yhteistyösopimuksen hyväksyminen käynnistää asemakaavamuutoksen ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma muutoksen kohteena olevasta alueesta tulee nähtäville toukokuun alussa. Kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu on tarkoitus käynnistää elokuussa 2020.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut