Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauko Juhantalo on kuollut

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen ministeri Kauko Juhantalo on kuollut 77-vuotiaana. Juhantalo menehtyi nopeasti edenneeseen syöpään. Asiasta kertovat julkisuuteen Juhantalon omaiset.

Juhantalo asui ja eli elämänsä Kankaanpäässä. Hänet valittiin yhteensä seitsemän kertaa eduskuntaan, ensimmäistä kertaa vuonna 1979.

Juhantalo työskenteli Esko Ahon hallituksen kauppa- ja teollisuusministerinä vuosina 1991 ja 1992. Lopulta ministeriura katkesi valtakunnanoikeuteen: SKOP:n tuolloinen johtaja Christopher Wegelius kertoi muistelmissaan, että Juhantalo oli ministerinä pyrkinyt yhdistämään metalliteollisuuskonserni Tampellan pelastamiseen tarvittavan valtion rahoitusratkaisun omien yhtiöidensä mahdolliseen rahoitukseen säästöpankkiryhmästä. Wegelius nimitti menettelyä koplaamiseksi.

Juhantalo tuomittiin lopulta ehdolliseen vankeuteen lahjusten ehdottamisesta ja erotettiin eduskunnasta joulukuussa 1992 äänestyksen jälkeen. Asian käsittely sai aikanaan paljon julkisuutta: Juhantalo oli ensimmäinen kansanedustaja joka erotettiin eduskunnasta silloin voimassa olevan valtiopäiväjärjestyksen aikana.

Juhantalo oli koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti, ja hänellä oli Kankaanpäässä asianajotoimisto yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Koplausjupakka johti siihen, että Juhantalo erotettiin Asianajajaliitosta alkuvuonna 1994.

Juhantalo jätti eduskunnan keväällä 2019, jolloin ei enää asettunut ehdolle.