Tampereen seurakunnat suosittelevat: "Hautajaiset tulisi varotoimista huolimatta järjestää normaalissa aikataulussa"

Tampereen seurakunnilta esitetään julkisuuteen toimitetussa tiedotteessa, että poikkeustilanteesta huolimatta hautajaiset tulisi järjestää normaalissa aikataulussa. STM:n ohjeistuksen mukaan koronaepidemian aikana vainajat tulisi haudata kolmen viikon sisällä siitä, kun hautauslupa on annettu. Mikäli hautajaisia siirretään järjestettäväksi koronavirustilanteen jälkeiseen aikaan, voi tulla vastaan tilanne, etteivät asianmukaiset vainajien säilytystilat riitä.

Tampereen seurakunnat on myös laatinut ohjeen siunaustilaisuuden järjestämisestä. Ohjeella halutaan varmistaa, että vainajan läheiset voivat surra ilman koronaviruksen aiheuttamaa pelkoa tai ahdistusta ja että vaikeasta tilanteesta huolimatta surulle jäisi tilaa.

Tampereen seurakunnissa osallistujien määrä siunaustilaisuuksissa on rajoitettu 10 henkilöön. Evankelisluterilaisen kirkon piispat ovat linjanneet, että siunaustilaisuudessa voivat olla läsnä kaikkein lähimmät omaiset, vaikka 10 henkilön raja ylittyisi.

Yleisenä rajana pysyy edelleen rajoitus kymmeneen osanottajaan. Tämän peruste on vakava tartuntatautitilanne ja pyrkimys hillitä koronaviruksen leviämistä, mikä voi olla vaarallinen erityisesti vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville.

Seurakuntien ohjeissa suositellaan haudalla tapahtuvaa siunaamista. Mikäli siunaus toimitetaan kappelissa, lähikontaktien estämiseksi omaiset eivät kanna arkkua haudalle, vaan se lasketaan hautaan seuraavien arkipäivien aikana seurakunnan toimesta.

Tärkeätä on huolehtia käsihygieniasta sekä riittävästä fyysisestä etäisyydestä osallistujien kesken. Flunssaoireisena ei kenenkään tule osallistua siunaustilaisuuteen. Seurakunnan työntekijöille on annettu tarkat THL:n ohjeita noudattavat hygieniaohjeistukset.

Muistotilaisuus on myös mahdollista järjestää etänä. Esimerkiksi paikalla ovat vain kaikkein lähimmäiset omaiset ja muut vieraat osallistuvat etäyhteyden välityksellä. Yksi vaihtoehto on myös pitää siunaustilaisuus vain lähiomaisten kesken ja järjestää isompi muistotilaisuus myöhemmin.

Omaiset voivat sopia seurakunnan kanssa tarvittavista erityisjärjestelyistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut