Kuka on Tampereen keskustan kunkku? – Lukijaraati laittoi keskustassa liikkujien olot järjestykseen

LIIKENNE Yksityisautoilu keskustassa jakoi taas Lukijaraadin mielipiteet.

Bussilla kulkijalla ja kävelijällä on tällä hetkellä parhaat oltavat Tampereen keskustassa.

Nämä erottuivat selvästi, kun Tamperelaisen Lukijaraadilta kysyttiin, minkä liikkujaryhmän edut huomioidaan parhaiten Tampereen keskustassa.

– Jos tämä on keskustankehittämisen suunta tulevaisuudessa, niin siinä on onnistuttu, kommentoi lukijaraatilainen kyselyn kärkeä.

Lukijaraadille tehdyssä kyselyssä selvästi eniten mielipiteitä jakava asia Tampereen keskustassa on edelleenkin yksityisautoilu.

Kun lukijoilta kysyttiin, mikä liikkujaryhmä saa nyt liikaa huomiota, autoilijat oli selvä ykkönen. Toisaalta joka kolmas vastaaja oli sitä mieltä, että yksityisautoilijoiden etuihin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Kumpaankin kysymykseen sai rastittaa useamman liikkujaryhmän.

– Ainoa murhe Tampereella tuntuu olevan yksityisautojen liikkuminen ja parin minuutin mittaiset ruuhkat, joita pitäisi heti päästä 40 miljoonan euron hinnalla ratkaisemaan tunneliliittymän myötä, toteaa raatilainen. 

– Keskusta autioituu, kun siellä sijaitseviin yrityksiin ei pääse tai pysäköinti on tehty mahdottomaksi. Samalla koko ratikan tarkoitus menettää merkityksensä – miksi mennä ratikalla keskustaan, kun siellä ei enää ole mitään, kääntää toisella tavalla äänestänyt ratilainen.

Eniten parannusta toivottiin pyörälijöiden liikkumismahdollisuuksiin. Selvästi eniten kannatusta herättänyt parannusehdotus oli jalankulun ja pyöräilyn erottaminen kaikilla niillä reiteillä, jossa pyöräily on sallittua.

– En tiedä miten on mahdollista, että Tampere sai muutama vuosi sitten pyöräilykaupungin tittelin, sillä keskustan alue ja Itsenäisyydenkatu on aivan painajainen pyöräilijälle, pohtii lukijaraatilainen perusteluissaan.

– Pyöräilijät saavat ajaa valtavaa vauhtia kävelijöiden keskellä. He pujottelevat valtavalla nopeudella  ihmisvilinässä. Vaaratilanteita on päivittäin.

Monen raatilaisen mukaan mikään liikkujaryhmä ei ole etuoikeutettu keskustaliikenteessä, vaan kaikkien asiat on hoidettu vastaajasta riippuen yhtä hyvin tai huonosti. Malttia katuremonttien ajaksi ja suvaitsevaisuutta eri tavalla liikkuvien kesken peräsi perusteluissaan moni raatilainen.

– Suvaitsemattomuus ja kuppikuntajako on ihan älytöntä. Kyllä Tampereen keskustaan pitää mahtua eri tavalla liikkuvia. Tuntuu, että oman egon mahtuminen muiden kanssa samalle kadulle on suurin ongelma, puuskahtaa raatilainen.

Kyselyyn vastasi lähes 700 raatilaista kesäkuun puolivälissä.

Lukijaraadin kanta

Minkä liikkujaryhmän edut huomioidaan parhaiten Tampereen keskustassa? (yksi valinta): 1) joukkoliikenteen käyttäjien 36 %, 2) kävelijöiden 34 %, 3) yksityisautoilijoiden 13 %, 4) pyöräilijöiden 8 % – en osaa sanoa 9 %

Minkä liikkumaryhmän etuihin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota kuin nyt? (voi valita useamman): 1) pyöräiljöiden 40 %, 2) kävelijöiden 32 %, 3) yksityisautoilijoiden 32 %, 4) joukkoliikenteen käyttäjien 26 % – en osaa sanoa 3 %

Minkä liikkujaryhmän edut on otettu liian hyvin huomioon? (voi valita useamman): 1) yksityisautoilijoiden 25 %, 2) pyöräiljöiden 18 %, 3) joukkoliikenteen käyttäjien 15 %, 4) kävelijöiden 13 % – en osaa sanoa 35 %

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut