Armeijan aselahjoitus yhdistykselle kummastuttaa – "Miksi asian esittely salattiin?"

Puolustusvoimien käytöstä poistettavien aseiden luovutuksesta on tiukat säännöt. Arkisto/Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Demarien kansanedustajat Sirpa Paatero ja Erkki Tuomioja oudoksuvat tapaa, jolla Puolustusvoimat lahjoittaa neljäsataa muunnettua rynnäkkökivääriä Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle (MPK).

Puolustusministeri Jussi Niinistölle (uv.) tekemässään kirjallisessa kysymyksessä entiset ministerit muistuttavat, että puolustus ja siihen liittyvä koulutus on järjestetty niin, että siihen tarvittavat aseet ovat ainoastaan Puolustusvoimien hallussa.

Paateroa ja Tuomiojaa ihmetyttää myös puolustusministeriön tuore linjaus, jonka mukaan MPK olisi Puolustusvoimien strateginen kumppani.

–Tosiasiassa sotataloussopimusta ei ole MPK:n kanssa solmittu, eikä strategista kumppanuutta näin ollen ole olemassa puolustusvoimien ja MPK:n välillä, Tuomioja tähdentää.

Hän korostaa myös, että puolustusselontekoa käsiteltäessä käytiin vastikään lävitse Puolustusvoimien strategiset kumppanuudet, eikä yhdistystä lisätty listalle.

Asia on demariedustajien mukaan on luokiteltu salassa pidettäväksi. Tämä on heidän mielestään omiaan herättämään ihmetystä.

–Valtion omaisuuden vastikkeeton luovutus on mahdollista ainoastaan koskien omaisuutta, joka on poistettu käytöstä. Tässä omaisuus on täysin käyttökelpoista, Paatero huomauttaa.

–Lisäksi on kyseenalaista, löytyykö esittelyn salassa pidolle tosiasiallisia perusteita, hän toteaa.

Lahjoitettavat aseet ovat itselataaviksi kertatuliaseiksi muunnettuja 7.62 RK 62 -rynnäkkökiväärejä varusteineen. Yhden rynnäkkökiväärin jäännösarvo on 800 euroa, joten lahjoitettavan materiaalin kokonaisarvo on 320000 euroa. MPK maksaa modifioinnista syntyvät kustannukset.

Aseiden luovuttaminen MPK:lle mahdollistaa ministeriön mukaan reserviläisten ampumataidon harjoittelun mahdollisimman samankaltaisilla aseilla kuin Puolustusvoimilla.

MPK on julkisoikeudellinen yhdistys, joka toimii valtakunnallisena vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen yhteistyöjärjestönä. Jäseninä on etenkin sotilasalan järjestöjä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut