Robottiruohonleikkuri maksaa jopa 2500 e, silti se kiehtoo – "En ottaisi enää tavallista"

Soile Loman kertoo olevansa erittäin tyytyväinen robottiruohonleikkuriinsa. Salla Varpula

Salla Varpula

Koppakuoriaisen ja pienen kilpa-auton risteytykseltä näyttävä robottiruohonleikkuri parturoi nurmikkoa Soile Lomanin pihalla.

Robottileikkuri, jonka Loman on ristinyt Uunoksi, on ajellut pihalla nyt parin viikon ajan. Loman kertoo ostaneensa robotin heti, kun kuuli niistä ystävältään. Hän sanoo, että vaikka ruohonleikkurilla on jo nimi, hän ei ainakaan vielä ole alkanut jutella sille.

–Yksi päivä tosin etsin Uunoa, kun se oli mennyt talon taakse. Kun löysin sen, sanoin sille, että siinähän sinä olet, naureskelee Loman.

Robottiruohonleikkureita myyvän Virkkalan Urheiluliikkeen kauppias Mikael Westerholm kertoo asentaneensa tänä kesänä noin 10 laitetta. Kauppias ennustaa niiden kysynnän vielä kasvavan ja kertoo, että Ruotsissa robottileikkurit ovat jo valtava hitti.

Kiinnostuksen kasvun voi huomata myös tutkimalla, mitä suomalaiset googlaavat paljon. Suosituimpia hakusanoja listaavassa Google Trends -palvelussa näkyy, kuinka robottiruohonleikkuria on googlattu kesä kesän jälkeen enemmän. Hakutermi alkoi yleistyä jo 2012, ja kiinnostus leikkureita kohtaan on saavuttanut tämän hetkisen huippunsa kesäkuussa. Erityisen kiinnostuneita robottiruohonleikkureista ollaan Pohjanmaalla, jossa hakutermiä ollaan käytetty moninkertaisesti muuhun Suomeen verrattuna.

Mikael Westerholm kertoo, että hänellä on ollut robottiruohonleikkuri pihassaan jo neljä kesää.

–En ottaisi ollenkaan enää tavallista ruohonleikkuria. En ole laiska, mutta aikaa ei vain ole, kertoo Westerholm.

Westerholmin mukaan robottiruohonleikkurissa parasta on se, miten hyvin se hoitaa nurmikkoa. Robotti pyörii pihalla leikkaamassa nurmea monta tuntia päivässä.

–Tavallisesti nurmikkoa leikataan ehkä kerran viikossa, jolloin nurmi ehtii kasvaa pitkäksi. Kun pitkä ruohosilppu jää nurmelle, nurmikko tukehtuu, selittää Westerholm.

Nurmi voi kauppiaan mukaan huomattavasti paremmin päivittäisen leikkauksen myötä. Esimerkiksi sammal on Westerholmin pihalta kokonaan kadonnut.

Robottiruohonleikkuri asennetaan pihalle rajakaapeleiden avulla, joilla robotille osoitetaan leikattava nurmialue.

Westerholm kertoo, että erittäin kaltevalle pihalle robottia ei voi asentaa. Leikattavan nurmialueen tulisi myös olla melko yhtenäinen. Kauppiaan mukaan robotit kehittyvät jatkuvasti. Hän epäileekin, että tulevaisuudessa rajakaapeleita ei edes tarvittaisi, vaan alue määriteltäisiin gps-paikannuksen avulla.

Robottileikkuri ei lähde varkaan mukaan noin vain. Leikkuri alkaa hälyttää, jos se nostetaan maasta liian pitkäksi aikaa. Hälytyksen poistoon tarvitaan pin-koodi.

Asiasta uutisoi ensin Länsi-Uusimaa.

Robottiruohonleikkurit

Laitteiden hinnat lähtevät liikkeelle noin 1000 eurosta. Myydyimmät mallit maksavat noin 2000–2500 euroa.

Leikattavan alueen maksimikoko sekä alustan maksimikaltevuus vaihtelee merkin ja mallin mukaan.

Robottileikkurin käyttöönotto tapahtuu akun latausaseman ja rajakaapeleiden asentamisella.

Robotti leikkaa nurmea omatoimisesti joka päivä.

Laitteissa on yleensä pin-koodilukitus varkauden estämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereen päivän ohjelmahaku on auki nyt – tervetulleita ovat kaikki avoimet yleisötilaisuudet
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Koulut alkavat jälleen – Tampereen kirkoissa siunataan ekaluokkalaiset koulutielle
 7. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 8. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 9. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 12. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Niittyjuhlat järjestetään jälleen sunnuntaina – ota koko päivän ohjelma talteen tästä jutusta
 15. Löytyykö Ilveksen kakkosjoukkueelle ollenkaan pysäyttäjää? – Nyt kaatui TPV paikallisottelussa selvin lukemin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 2. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – Kesärannassa 40 vierasta
 8. Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"
 9. Sähköpyörämyymälä Electrobike avasi ovensa Tampereen Lielahdessa – "Pinta-alalla ja valikoimalla mitattuna Pohjoismaiden suurin"
 10. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 11. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?
 12. Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus ottaa Wilman käyttöön elokuun alussa
 13. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 14. Sauli Cityn ohjat ottaneella Johanna Mäkisellä yrittäjähenkisyys tulee verenperintönä: "Kun päiväkodista muut toivat piirustuksia kotiin, minä myin omani"
 15. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.