Tähän nousee todellinen maisemasauna – "Kuka tahansa voi käydä lämmittämässä"

SAUNA Hiedanrannan Möljän kupeeseen suunnitellaan ei-kaupallista yhteisösaunaa, jossa ovia ei pidetä lukossa.

Sauna yhdistää! Daniel Preiss, Francesca Allievi, Katja Hynninen, Harri Tuominen ja Kaisa Mattila ovat tutustuneen Möljän Sauna -hankkeen kautta. Kaikille auki oleva ei-kaupallinen sauna on nousemassa komean kaupunkimaiseman äärelle. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Hiedanrannan vanhan satamalaiturin eli möljän viereen yleistä saunaa puuhaava vapaaehtoisporukka aikoo löylyihin vielä tämän vuoden puolella.

– Syksyn aikana pitäisi päästä rakentamaan ja jos näin käy, niin myös saunomaan päästää vielä tämän vuoden puolella. Rakennuslupa on haussa, kertoo talkooporukkaan kuuluva Katja Hynninen

Saunan tekijäporukkaa ovat olleet kokoamassa Hukkatila ry, Mushrooming ry ja Tampereen yliopiston Dwellers in Agile Cities -tutkimushanke. Saunaprojektia tukee Tampereen kaupungin Hiedanranta-hanke.

– Isompia suunnittelutyöpajoja on ollut viisi ja niissä on ollut paikalla 10–30 ihmistä. Sauna on kasannut ympärilleen paljon ihmisiä, jotka eivät ole tosiaan aiemmin edes tunteneet. Uusia ihmisiä tulee mukaan koko ajan, kertoo Hynninen.

Möljän saunaksi nimetylle yhteisösaunalle haetaan nyt logoa suunnittelukilpailulla. Rahoitusta hankkeella ei ole. Materiaaliapua on lupailtu Hiedanranta-hankkeelta. Rakentamishaluisen ja -kykyisen talkooporukankin pitäisi löytyä omasta väestä ja tuttavista.

– Nyt meillä on haussa kiuas sekä ruokaa ja juomaa talkooväelle, kertoo sponsorivastaava Kaisa Mattila

Loppukeväällä alkaneen suunnitteluprojektin aikana 10–12 hengelle tarkoitettu sauna on siirtynyt ponttooneilta kuivalle maalle. Ideologiasta ei ole silti tingitty.

– Ajatus on se, että sauna on kaikille avoin ja sen voi kuka tahansa käydä lämmittämässä, vakuuttaa Harri Tuominen

Sauna on kaikille avoin ja sen voi kuka tahansa käydä lämmittämässä.”

Tuominen uskoo, että upeat näkymät Lielahden pohjukasta kohti Pispalaa ja Tampereen keskustaa tarjoavalle saunalle löytyy käyttäjiä.

Tuomisen mukaan vapaaehtoisporukassa riittää uskoa siihen, että yhteiseksi omaisuudeksi talkoiltu sauna ei ole palanut viikon kuluttua sen avajaisista. Käyttäjiin pitää iskostaa sellainen henki, että paikat jätetään parempaan kuntoon kuin ne olivat saunomisen alkaessa.

– Saunalla pitää olla selkeät lämmitysohjeet ja savukaasumittari piipussa, ettei sitä lämmitetä liikaa, listaa Tuominen.

Merenkulkutermi möljä tarkoittaa satama-aallonmurtajaan liitettyä laituria. Hiedanrannan möljässä on ollut muun muassa tukinlastauspaikka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ismo Alangosta ja Maija Vilkkumaasta tuli rokkikummeja TTT:n Hamletiin – "Kun kerran elämässä pyydetään laulamaan Shakespearen tekstiä, ei siitä voi kieltäytyä"
 2. Wilman käyttöönotto tökkii – Tunnusten luonti ruuhkautti koulujen viestintäjärjestelmän
 3. Miten käy Tampereen Dorikselle ensi vuonna? Vaihtoehtoja on kaksi – "Ei tätä voi mihin tahansa sijoittaa"
 4. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 5. Finlaysonkin on nyt Live! – Vanhalla tehdasalueella soi koko elokuun, keskiviikkona laulaa Saha
 6. Tullintorin viereen avataan startup-talo – "Tila, joka antaa hyville liikeideoille parhaat mahdollisuudet menestykseen"
 7. "Moni kokee gluteenittoman leivonnan haastavaksi" – Keliakiasta kärsiville leivontakirja, katso resepti Halloum-mansikkasalaattipiirakalle!
 8. Tappara vahvistuu tshekkihyökkääjällä
 9. Ilves jatkaa Veikkausliigaa, Tampereelle tulee vieraita Rovaniemeltä – "Tekemisen taso ei ole riittävä"
 10. "Tänä vuonna odotan joulua enemmän kuin koskaan" – Kansanedustaja Iiris Suomela odottaa lasta
 11. Tampereen kaupungin nuorisopalvelut järjestämään "virallista" mopomiittiä – Letka ajaa Lahdesjärven ABC:ltä Pirkkahallin parkkipaikalle
 12. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 13. Keskikorokkeelle ajautunut henkilöauto katkaisi valopylvään Nokialla
 14. Pääkirjoitus: Terveyttä ja tsemppiä – "Se, että viesti meni näin perille kertoo meistä hyvää"
 15. Lukijalta: Absoluuttista tasa-arvoa ei ole – "Luonnon muokkaaminen omiin ideologisiin tarpeisiin on tuhoon tuomittu linja"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 2. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 5. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 8. Miten käy Tampereen Dorikselle ensi vuonna? Vaihtoehtoja on kaksi – "Ei tätä voi mihin tahansa sijoittaa"
 9. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 10. Tästä se lähtee, Tampere Rock Cityn keikkakalenterin paluu! – Täältä löytyy liveä 5.–11.8.
 11. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 12. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 13. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta
 14. Hiedanrannan puutarhajuhlat on peruttu – "Emme halua riskeerata kaikkien yhteistä turvallisuutta"
 15. Tampereen yliopiston tutkimus: Gluteeniton ruokavalio ei täysin palauta keliaakikolla suoliston normaalia toimintaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.