Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Istutuksia on kuollut ja rikkaruohot rehottavat – Katso kuvat Konsulinsaaresta!

TAMMERKOSKI Talvi kohteli kaltoin sipulikukkia ja tuuli toi kutsumattomia siemeniä.

Viime vuonna kunnostettu Konsulinsaari rehottaa nyt villinä. Maasta törröttää muutamia kuolleita puita, ja korkeat rikkaruohot uhkaavat peittää Kultakutri-veistoksen.

Tampereen kaupungin rakennuttajahortonomi Janne Syrjä kertoo, että ohikulkijoilta tulee paljon palautetta saaren kunnosta.

– Saari ei ole sellainen, millaiseksi ihmiset mieltävät niityn. Ja se on kyllä ihan totta, että saari näyttää nyt kurjalta.

Konsulinsaareen istutettiin viime vuonna puna- ja kyynelkoivuja, lumikelloja, idänsinililjoja ja tulppaaneita.

– Kaikki tehtiin niin kuin pitikin, mutta talvi oli vaikea. Kasvit olivat ihmeissään, ja niiltä loppuivat voimat. Sinililjoja ei juuri näkynyt, eikä tulppaanejakaan.

Syksyllä maahan kylvettiin siemenseos, joka sisälsi suomalaisia luonnonkukkia.

– Nyt niityllä kasvaa sellaisia kasveja, joita ei ollut siemenseoksessa. Luonnossa ei voi oikein estää tuulta levittämästä siemeniä.

Tarkoitus oli, että saari olisi helppohoitoinen ja kasvusto niitettäisiin kerran kesässä.

– Yleensä niityt niitetään silloin, kun kukat ovat ehtineet tehdä siemenet. Konsulinsaaren tapauksessa ensimmäinen niitto olisi jo pitänyt tehdä, sillä rikkakasvusto on ottanut vallan, Syrjä myöntää.

Vaikka niityn kasvattaminen on osoittautunut hankalaksi, tarkoituksena on edelleen saada Konsulinsaari suunnitelman mukaiseen kuntoon.

– Minusta suunnitelma on hyvä ja luotan siihen, Syrjä kertoo.

Konsulinsaaren on suunnitellut maisema-arkkitehti Anna Levonmaa

Syrjä kertoo, että seuraavaksi Konsulinsaari niitetään ja savikoita poistetaan juurineen. Uusien puiden siirtoa aletaan valmistella, ja ne istutetaan saareen sitten, kun sää on suotuisa.

Niityn suhteen tilanne on haastavampi.

– Toki maan voi kaapia pois ja istuttaa uudet siemenet, mutta minusta se olisi hukkaan heitettyä työtä. Mikään ei estä sitä, etteikö tuuli tuo uusia rikkakasvien siemeniä.

Syrjä muistuttaa, että kunnollisen niityn kasvaminen ottaa oman aikansa.

– Niitty ei välttämättä kasva luonnossa sellaiseksi kuin se mielikuvissa ajatellaan. Luontoa ei voi kontrolloida.