Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Rokotettukin voi sairastua tuhkarokkoon – "Harvinaista, mutta mahdollista"

TAUTI Monelta noin viisikymppiseltä suomalaiselta voi puuttua rokotesuoja tuhkarokkoa vastaan.

Tuhkarokkoon voi sairastua, vaikka olisikin saanut rokotteet tuhkarokkoa vastaan.

– Se on harvinaista, mutta mahdollista, sanoo apulaisylilääkäri Reetta Huttunen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin infektioyksiköstä.

Rokotettujen mahdollisuus sairastua tuhkarokkoon nousi esiin keskiviikkona, kun Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti tuhkarokkoon Italian matkan jälkeen sairastuneesta pirkanmaalaisesta. Sairastunut henkilö oli saanut tuhkarokkorokotteet lapsuudessaan.

Huttusen mukaan on osittain epäselvää, mistä ilmiö johtuu.

– Voi olla, että immuniteetti heikkenee jollain tavalla, jos rokotuksesta on pitkä aika. Tuhkarokkorokote suojaa kuitenkin vakavilta tautimuodoilta ja toinen tärkeä asia on, että rokotetut eivät levitä tautia eteenpäin, Huttunen sanoo.

Vakavia tautimuotoja ovat keuhkokuume, korvatulehdus ja keskushermostotulehdukset. Tuhkarokkoon sairastuneella pirkanmaalaisella oli ihottumaa ja kuumetta, mutta ei esimerkiksi taudin oireisiin usein kuuluvia silmäoireita.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan Euroopassa on tällä hetkellä useita maita, joissa esiintyy runsaasti tuhkarokkoa. Pirkanmaalaisen sairastuneen vierailemassa Italiassa on ollut tuhkarokkoepidemia, jossa on Huttusen mukaan yli 33 000 tuhkarokkoon sairastunutta.

– Sairastuneista 3–6 prosenttia on ollut rokotettuja, Huttunen kertoo.

Myös tuhkarokkoon sairastuneen pirkanmaalaisen kanssa samassa seurueessa matkustaneille henkilöille on ilmaantunut tulehdusoireita. Heistä otettujen tuhkarokkonäytteiden tulokset valmistuvat torstain aikana.

Kaikki tuhkarokkotapauksen seurueessa matkanneet aikuiset ovat sairaanhoitopiirin mukaan rokotettuja tai sellaisia, jotka ovat sairastaneet tuhkarokon.

Tärkein tapa ehkäistä tuhkarokkotartunta on hyvä rokotussuoja, mikä tarkoittaa kahta annosta tuhkarokoltakin suojaavaa MPR-rokotetta.

Tuhkarokkorokotukset aloitettiin Suomessa vuonna 1975. Sitä nuoremmat ovat Huttusen mukaan todennäköisesti saaneet rokotuksen tautia vastaan, mikäli vanhemmat eivät ole olleet rokotevastaisia.

Ennen vuotta 1960 syntyneet taas ovat Huttusen mukaan käytännössä sairastaneet tuhkarokon. Aiemmin tuhkarokon sairastaneet ovat suojassa taudilta.

– 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa syntyneissä saattaa olla sellaisia, jotka eivät ole sairastaneet tautia. Heidän vanhempansa saattaa muistaa, ovatko he sairastaneet taudin tai sitten kannattaa yrittää kaivaa esiin rokotuskortteja, jos sellaisia löytyy, Huttunen neuvoo.

Tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan käytetyn MPR-rokotteen on voinut saada 1980-luvun puolivälin jälkeen myös esimerkiksi armeijasta.

Mikäli on epävarma rokotesuojastaan, sen kattavuus kannattaa Huttusen mukaan varmistaa etenkin ennen matkalle lähtöä. MPR-rokotetta saa terveysasemilta.