Tämän takia Saab-kuski ei vaihda merkkiä – "Avainlukon paikka kertoo kaiken auton loogisuudesta"

LIIKENNE Sarjassa autonomistajat kertovat suosikkimerkistään.

Matti Penttisen isällä oli Saab ja nyt hänellä on kotipihassaan niitä kaksi. Syy on yksinkertainen.

– Saab-harrastus on vienyt minua mukanaan läpi elämän. Tästä harrastuksesta tekee loistavan juuri aivan mahtavat tyypit, joita Saab-ympyröissä pyörii, Penttinen tiivistää.

Myös itse autolla on välillä. Saabissa on Penttisen mukaan kestävyys ja hinta-laatusuhde kohdillaan.

– Tietenkin, mikäli minulla olisi paljon rahaa saattaisin ostaa jonkin muun auton, mutta kyllä Saab on todella hyvä auto, kertoo Penttinen.

Saab-piireissä pitkään pyörinyt Penttinen myös itse korjaa ja fiksaa autojaan.

– Nykyään kun jo tietää autosta paljon, on helppo itse korjata näitä autoja, hankkia tietoa netistä tai kysyä ystäviltä, joihin olen Saab-piireissä tutustunut, Saab-harrastaja selittää.

Esimerkiksi avainlukon sijainti on Saabissa vertaansa vailla, Penttinen vakuuttaa.

– Toisin kuin muissa autoissa on Saabissa avainlukko käsijarrun vieressä, mikä on tietenkin kädelle normaali paikka, Penttinen kertoo.

Erityistä kiitosta Penttiseltä saa vuoden 1997 Saab 9-5-mallin myötä Saabeihin tullut lisä, jossa peräänajotilanteissa niskatuki siirtyy eteenpäin estäen niskan paiskautumisen liian taakse.

Miestä miellyttääkin Saabeissa juuri auton loogisuus ja ergonomisuus. Penttinen uskookin, että loogisuus autoissa juontaa juurensa Saabin lentokoneenvalmistusaikoihin.

Penttisen mukaan myös Saabin turvallisuusinnovaatiot ovat oiva lisä ajaessa. Erityistä kiitosta Penttiseltä saa vuoden 1997 Saab 9-5-mallin myötä Saabeihin tullut lisä, jossa peräänajotilanteissa niskatuki siirtyy eteenpäin estäen niskan paiskautumisen liian taakse.

Suomen Saab-klubi järjestää erilaisia tapahtumia ympäri Suomea, joissa Penttinenkin kulki nuorena. Aikuistuessaan tapahtumissa käynti väheni, mutta nyt mies on kolunnut tapahtumia aktiivisesti viimeiset viisi vuotta.

Tänä vuonna ympyrä sulkeutuu, kun mies oli organisoimassa kesäpäiviä Jämsässä. Tapahtuma järjestettiin 9.–11. kesäkuuta.

– Alussa tapahtumalla ei ollut ketään pitämässä lankoja käsissään, josta sitten lähti oma kiinnostus järjestämistä kohtaan. Viimein, kun 2016 todella halusimme tapahtuman itsellemme meni se täpärästi ohi suun Kouvolaan, joten tänä vuonna tapahtuma oli pakko saada tänne meille, Penttinen kertoo.

Päivien ohjelmaan kuului muun muassa mailin kiihdytysajot Hallin lentoasemalla, ympäriajo Ouninpohjan erikoiskokeella sekä Saab-näyttely. Näyttelyssä pääsee katsastamaan lähes jokaisen Saab-mallin.

– Saimme jopa harvinaisen Saabo-asuntoauton, joita on valmistettu vain 438 kappaletta, eikä niistäkään moni varmasti ole enää liikenteessä, kertoo Penttinen.

Teksti: Heta Mattinen

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut