Tässä on keskustan vanhin asuintalo, johon muuttaminen ei pitänyt olla mahdollista

ASUMINEN Barkerintalon monivaiheinen tarina on jännittävä osa tamperelaista

Lähes maaseudun rauhaa voi kokea vajaan kilometrin päässä Keskustorilta. Barkerintalon terassilta näkyy Juha Jaakolan 1970-luvulla asemakaavaan piirtämä kerrostalo. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Vanhin on Vanha kirkko (1824) ja toiseksi vanhin on sen tapuli (1829).

Vuonna 1837 valmistuikin sitten Barkerintalo.

Eikö Tampereen keskustan vanhimpien pystyssä olevien rakennusten listan kolmonen kuulosta tutulta?

Merkitys on suurempi. Tänä vuonna 180 vuotta täyttänyt Barkerintalo on vanhin Tampereen keskustan ja todennäköisimmin koko Tampereen säännöllisessä asuinkäytössä oleva rakennus.

Juha Jaakola on asunut nykyisin kahden asunnon talossa 30 vuotta.

– Hiljaista ja rauhallista on, vaikka näin lähellä keskustaa ollaankin.

Nimi on peräisin britti John Barkerilta, joka tuli Tampereelle valvomaan Finlaysonin Kuusivooninkisen rakentamista.

Tekniseksi johtajaksi nimitetty Barker jäi kuitenkin kaupunkiin ja osti silloisen pikkukaupungin äärimmäisestä luoteiskulmasta tontin.

Puuvillatehtaankadun ja Näsinlinnankadun kulmauksessa olevan hirsitalon piirsi tehtaan muurausta johtanut muurarimestari Erik Wennerqvist.

Barker riitautui kuitenkin tehtaan muun johdon kanssa ja muutti vuonna 1843 Turkuun, jonne hän perusti oman puuvillatehtaan.

– Finlaysonin lunasti talon ja käytti sitä virkailijoidensa työsuhdeasuntona. Taloa laajennettiin vuosina 1888 ja 1908–09, jatkaa Jaakola.

Apulaisasemakaava-arkkitehti Jaakola tuli osaksi talon tarinaa ensimmäistä kertaa 1970-luvulla piirrettyään alueelle asemakaavaa.

Alueelle tuli kerrostaloja, mutta muun muassa Barkerintalo, Vanha postitalo ja Puuvillatehtaankadun pohjoispuolen vanhat puutalot jäivät paikoilleen, vaikka osa Barkerintalon puutarhasta muuttui kerrostalojen parkkipaikaksi.

– Ajatus oli se, että tästä tulisi museokatu vastinparina Amurin työläismuseokorttelille, jossa sisäpiha säilytettiin, kertaa Jaakola.

Hetkinen, haiskahtaako? Säästikö kaavoittaja itselleen unelma-asunnon?

Synninpäästö on helppo antaa.

Jos talo on nyt todellinen harvoin tarjolla -kohde, niin 1970-luvun Tampereella se oli liki mahdoton. Finlayson kun oli Tampereella ikuinen.

– Silloin kuviteltiin, että talot jäävät Finlaysonin työterveyshuollon ja henkilöstöpalvelujen tiloiksi.

Finlaysonin tekstiilikauppa alkoi sakata pahasti 1980-luvulla ja myös kiinteistöomaisuutta alettiin myydä. Jaakola sai vihiä, että taloissa asuneet finlaysonilaiset suunnittelivat ostotarjousta. Hän pääsi ostoporukkaan mukaan.

– Olin kiinnostunut vieressä olleesta Pikkutalosta. Jouduin tyytymään Barkerintaloon. Aluksi se harmitti.

Uuteen vuonna 1987 perustettuun As Oy Nääsvillat -yhtiöön kuuluivat myös Vanhassa postitalossa ja niiden välissä olevassa Pikkutalossa asuvat. Yhtiössä on yhteensä 11 asuntoa.

– Kun lähiympäristössä ja Amurissa Finlaysonin vanhat puiset asuintalot hävitettiin, Puuvillatehtaan alkupään talot jäivät viimeisiksi muistoiksi aikanaan erittäin merkittävästä työsuhdeasuinkannasta, tiivistää Jaakola.

Barkerintalon vuosipäivän kunniaksi talon seinään kiinnitettiin muistolaatta.

– Haluamme rohkaista muitakin vanhojen puutalojen omistajia pitämään taloistaan huolta, sanoo Jaakola.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.