Vanha kirjastotalo pyhitetään vihdoin kulttuurille – Katso kuvat sisältä!

REMONTTI Vanhasta kirjastotalosta toivottiin kultuuritaloa vuosikymmeniä sitten.

Koordinaattori Jaakko Laurilan puserossa on vihreä rintanappi, jossa lukee ”Kirjastotalo kulttuurille”. Laurila on saanut rintamerkin henkilöltä, joka oli 1980-luvulla puuhaamassa Vanhasta kirjastotalosta kulttuuritaloa.

– Silloin toive toteutui vain puoliksi, sillä puolet talosta varattiin toimistokäyttöön, Laurila kertoo.

Pian toiveesta toteutuu myös toinen puoli. Kirjastotaloa remontoidaan parhaillaan kulttuuritaloksi. Valmista pitäisi olla ensi keväänä.

Kirjastotalosta tulee remontin jälkeen Kulttuuritalo Laikku, ja avajaisia juhlistetaan ennen ensi kesää. Rakennukseen muuttaa muiden muassa Lastenkulttuurikeskus Rulla. Rulla sijoittuu Laikun pohjakerrokseen, jossa sijaitsi aikoinaan pääkirjaston lastenosasto.

– On aivan mahtavaa, että tämä hieno tila palautuu lasten käyttöön. Voin jo nähdä silmissäni, miten upea Rullasta tulee, Laurila iloitsee.

Rulla saa Laikusta aiempaa isommat tilat ja paremman huonejaon. Sisäänkäynnin yhteyteen tehdään myös vaunuparkki, ja sisäänpääsy on esteetön teatterinpuoleisesta päädystä.

Toiseen kerrokseen remontoidaan tilaa uudelle kahvilalle. Kahvila sijoittuu rakennuksen pääaulaan, josta on jo poistettu isot naulakot ja vessat. Tampereen kaupunki etsii parhaillaan kahvilaan yrittäjää kilpailutuksella.

– Kahvilan pyörittämisestä on jo tullut kyselyitä parilta yhdistykseltä, Laurila kertoo.

Kulttuuritalo Laikkuun tulee myös iso ja pieni galleria, viisi kokoustilaa sekä taiteilijoiden suunnittelema, vuokrattavissa oleva luovan työn tila.

Kolmanteen kerrokseen avataan kansainvälisten ja monikulttuuristen toimijoiden keskittymä, johon ovat sijoittumassa Maahanmuuttajainfo Mainio, lukuisista maahanmuuttajayhdistyksistä ja ystävyysseuroista muodostuva Kansainvälinen toimintakeskus sekä yhdistyksille tukipalveluja tarjoava Järjestöhautomo.

Laikussa nähdään vastedes myös teoksia Tampereen taidemuseon kokoelmista.

Kulttuuritalo Laikun remontti maksaa ennakoitua vähemmän. Remontin oletettiin maksavan kolmisen miljoonaa euroa, mutta hinta on näillä näkymin jäämässä 2,5 miljoonaan euroon. Hinta sisältää myös pihatyöt.

Vanha kirjastotalo

Vanha kirjastotalo valmistui vuonna 1925.

Kenkätehtailija Emil Aaltonen antoi rakennustöihin miljoona markkaa. Kirjaston lopullinen hinta oli 3,5 miljoonaa markkaa.

Talon ovat suunnitelleet Jussi ja Toivo Paatela, ja sen tyyli edustaa klassismia.

Kirjasto kävi lopulta pieneksi kasvavalle kaupungille. Uusi pääkirjasto Metso vihittiin käyttöön vuonna 1986.

Vanhaa kirjastotaloa vaadittiin kulttuurin käyttöön, mutta kaupunki tarvitsi kipeästi toimistotiloja.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut