Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyrian lelusalakuljettajan yhteisöä epäillään rahankeräysrikoksesta – "Sijoitti rahoja puutarhamökkiin"

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi Suomi–Syyria-yhteisöä koskevan esitutkinnan.

Poliisi epäilee yhteisön vastuuhenkilöiden syyllistyneen rahankeräysrikokseen keräämällä varoja ilman rahankeräyslupaa sekä luvan saannin jälkeen rikkoneen annettuja lupa- ja keräysehtoja.

Poliisin mukaan yhdistys sai 30.11.2015 Helsingin alueelle rajatun luvan, mutta rahaa kerättiin valtakunnallisesti muun muassa internetin kautta. Varoja kerättiin lähes 420 000 euroa.

Rahaa kerättiin helmikuusta 2014 joulukuuhun 2016.

Suomi–Syyria-yhteisö toiminta ja päätöksenteko oli esitutkinnan perusteella käytännössä yhden toimijan varassa.

Epäilty hallitsi poliisin mukaan yhdistyksen varoja ja nosti yhdistyksen tililtä noin 300 000 euroa.

Poliisi epäilee, että osa rahoista sijoitettiin puutarhamökin hankintaan Suomessa ja osa toimitettiin käteisenä epäillyn henkilökohtaiselle tilille Turkkiin.

Epäilty kertoi kuulusteluissa toimittaneensa kaikki varat Syyriaan eri avustuskohteisiin ja -tarkoituksiin. Esitutkinnassa ei kuitenkaan poliisin mukaan kyetty selvittämään kerrottuja avustuskohteita tai suorituksia Syyriassa.

Lisäksi esitutkinnassa ilmeni, että yhdistyksen liiketapahtumien kirjaaminen ja tilinpäätösten laatiminen on osin laiminlyöty eikä kirjanpitoa pidetty kirjanpitolainsäädännön velvoittamalla tavalla.

Poliisin mukaan yhdistyksen päätöksentekoon liittyviin asiakirjoihin ja kokouspöytäkirjoihin on myös merkitty henkilöitä, jotka kuitenkin esitutkinnassa kertoivat, etteivät ole allekirjoittaneet asiakirjoja.

Mainittuja asiakirjoja on toimitettu viranomaiselle muun muassa Patentti- ja rekisterihallitukseen.

Suomi–Syyria-yhteisö on henkilöitynyt "lelusalakuljettaja" Rami Adhamiin.Aiemmin mies kiisti Etelä-Suomen Medialle väitteet laittomista keräyksistä.

Adham on sittemmin jättänyt yhdistyksen puheenjohtajan tehtävän.

Adham tuomittiin elokuussa oikeudessa viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen veropetoksesta, dopingrikoksesta, huumausainerikoksesta, kirjanpitorikoksesta, kiristyksen yrityksestä sekä kahdesta pahoinpitelystä.